Reptila zburatoare cu 54 de dinti, gasita in Texas
Scris de Daniel Ionascu
O noua specie reptile zburatoare, a fost descoperita in Texas. Numit Aetodactylus halli, animalul este un pterozaur care traia acum 95 de milioane de ani pe tarmurile unei imense mari interioare care despartea America de Nord in doua, de la Polul Nord la tropice.
Noua specie este una dintre cei mai tinere membre ale familiei de pterozauri Ornithocheiridae, potrivit paleontologului Timothy S. Myers, citat de PhysOrg.com si preluat de Fox News.
Animalul este abia al doilea ornithocheirid documentat a fi existat in America de Nord. Aetodactylus halli a trait in Cretacic.
Desi rari pe continentul american, pterozaurii cu dinti din aceasta familie erau foarte raspanditi in restul lumii. Exemplarul din Texas are 54 de dinti dar este mai “tanar” decat ornithocheirideledin Brazilia, Marea Britanie sau China. Mandibula sa avea 38 de centimetri iar anvergura aripilor era de 3 metri.
Vanatorul de fosile
Exemplarul a fost numit dupa Lance Hall, un membru al Societatii de paleontologie din Dallas care vaneaza fosile ca hobby. Hall a gasit exemplarul in 2006 in nordul Texasului. Ulterior, el a donat fosilele catre Southern Methodist University din Dallas.
Pterozaurii au fost stapanii cerului de la finele Triasicului, acum mai mult de 200 de milioane de ani pana la sfarsitl Cretacicului, acum 65 de milioane de ani, cand au disparut o data cu dinozaurii si cu marile reptile marine, plesiosaurii, pliosaurii si mosasaurii. Ei reprezinta primele vertebrate capabile sa zboare. Au fost urmati de pasari si de mamifere (liliecii).
Etichete: Cretacic, extern, paleontologie, pterozauri, stiri, Triasic, video