S-a gasit o noua specie de dinozaur-rumegator

Scris de

O echipa de paleontologi a descoperit o noua specie de dinozaur ierbivor in vestul statului american New Mexico.

Numit Jeyawati rugoculus, noul dinozaur a trait intr-o padure mlastinoasa de la marginea marii interioare care impartea America de Nord in doua acum 91 de milioane de ani, in Cretacic.
Animalul face parte din familia hadrosaurilor si se hranea cu ferigi si conifere gasite in acelasi strat cu fosilele sale.

Numele sau se traduce prin “gura ce macina, ochi-zbarcit”. Numele sau se pronunta “heiwhatii” si este derivat din limbajul indienilor Zuni, care traiesc langa raul cu acelasi nume din New Mexico. In plus, aceasta este o referinta la sistemul foarte evoluat de rumegat dezvoltat de hadrozauri.
Desi fosilele au fost descoperite in 1996, abia acum s-a confirmat ca specia este unica.

Fosilele reptilei se gasesc acum la Arizona Museum of Natural History, alaturi de alte specimene gasite in regiune. Dinozaurii care au coexistat cu Jeyawati include Zuniceratops – cel mai vechi dinozaur cu coarne gasit in America de Nord, si Nothronychus – un ierbivor ciudat a carui linie se credea ca a trait doar in Asia.

Sursa: Science Daily
Sursa foto: Science Daily

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.