Si Omul a zis: “Sa fie lumina!”

Scris de

“Blasfemia” de mai sus tocmai s-a intamplat pe bune iar parafrazarea celebrului verset din Biblie, facuta de cei de la Gizmodo, e numai buna.

Cercetatorii de la acceleratorul de particule de la Geneva a creat o versiune la scala mini a Big Bang-ului. Obiectivul experimentului desfasurat la Large Hadron Collider il constituie cercetarea formarii Universului inca de la cele mai vajnice inceputuri. Pana acum LHC a fost folosit pentru a ciocni particule in experimente desemnate de a gasi Forta, “formula lui Dumnezeu”, adica bosonul Higgs.

Imaginile de mai jos sunt rezultatele ciocnirilor de la ALICE (A Large Ion Collider Experiment), ATLAS (A Toroidal LHC ApparatuS) si CMS (Compact Muon Solenoid).

Procesele au avut loc intr-un mediu sigur si controlat, generand particule sub-atomice aflate la temperaturi incredibil de mari, de peste 10 trilioane de grade, de un milion de ori mai incinse decat miezul Soarelui.

La aceste temperaturi protonii si neutronii, care formeaza nucleele atomilor, se topesc si rezulta doar o “supa” de quarkuri si gluoni.

Sursa: Gizmodo
Sursa foto: Gizmodo

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.