Sistemul nostru solar, clonat in milioane de copii

Scris de

jupiterDin miliardele de stele din galaxia noastra, Calea Lactee, 15% ar putea avea sisteme solare ca al nostru, releva un nou studiu.

Daca aceasta referire nu da multe indicatii, calculand mai exact se ajunge la concluzia ca sistemele solare ca al Soarelui nostru sunt cateva sute de milioane. Cercetarea este bazata pe studiul stelelor cu planete gazoase gigantice, precum Jupiter si Saturn de la noi.

Ca si pe „piciorul de plai” al nostru din galaxie, vastele distante dintre stele si gigantii lor gazosi lasa destul loc ca intre ele sa poate exista planete solide, mai ales in zonele unde apa in stare lichida poate exista.

Si aceasta sugereaza ca planete precum Pamantul pot exista sau chiar alte forme de viata in alte colturi galactice. Dar, in vreme ce in unele locuri gigantii gazosi dau sansa existentei planetelor solide, de roca, in alte locuri din Univers, imensele lor campuri gravitationale arunca de pe orbita micile planete ca Terra sau le dezintegreaza.

Totusi, cercetarile asupra Jupiter arata ca gigantii gazosi actioneaza si ca un scut gravitational, aparand planetele stancoase de impacturile asteroizilor.

Pentru a gasi astfel de sisteme solare, aproape 100 de cercetatori si-au unit fortele pentru a forma Microlensing Follow – Up Network, sau MicroFUN, pentru a scotoci Galaxia folosind o tehnica numita microlentila gravitationala. Pana acum, doar in 2006 a fost gasita o stea cu propriile ei versiuni de Jupiter si Saturn.

Sursa: National Geographic
Sursa foto: National Geographic

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.