Soarele este oficial cel mai rotund obiect din natura

Scris de

SoarelePentru multe secole, astronomii au crezut ca rotunjimea soarelui se schimba cu timpul, fapt care ar putea explica schimbarile climatice de pe Terra.

Ei bine, se pare ca soarele este rotund. Foarte rotund, spune NASA. Atat de rotund ca nimic din ce cunoastem noi in natura nu este la fel de rotund. Atat de rotund ca NASA a folosit “rotund” de zece ori intr-un paragraf pentru a explica. Iar noi se pare ca ne apropiem.

Dupa doi ani si jumatate de masurare a soarelui si luand in considerare factorii care pot influenta forma stelei (gravitate, rotatie, magnetism, tulburente), s-a ajuns la concluzia mentionata mai sus. Iar soarele nostru, cu un diametru de 1.400.000 de kilometri are o forma perfect sferica, cu o eroare de 10 kilometri. Cu alte cuvinte, daca soarele ar fi o minge de plaja cu un diametru de un metru, eroarea de forma ar fi de 17 microni, adica mult mai mica decat un fir de par.

Variatiile mici de forma (spre exemplu, eroarea de 10 kilometri care a fost observata) nu par a fi cauzate decat de turbulente la nivelul plasmei solare, acelasi efect care poate fi observat la suprafata unei ape care fierbe.

Desi se stie ca Pamantul este “rotund” si desi el arata rotund din spatiu, forma acestuia este turtita la cei doi poli si bombata la ecuator. Iar Terra nu este o exceptie de la regula – toate corpurile ceresti care se invart au tendinta de a avea o forma mai putin rotunda. Jupiter cel putin este mai bombata cu 7% la ecuator decat la poli.

Poate ca va intrebati ce este atat de interesant la faptul ca astronomii au descoperit ca steaua noastra personala este perfect rotunda. Ei bine, pana cum se credea ca putem da vina pe soare pentru mini-Erele Glaciare si deci variatiile de clima de pe Terra. Dar iata ca acum trebuie sa gasim pe altcineva – sau altceva – pe care sa dam vina.

Sursa: National Geografic
Sursa foto: Wikipedia

Etichete: , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.