Surprizele ne orbesc temporar

Scris de

Ca sa cititi acest text aveti nevoie de atentie pentru fraze, sa ignorati conversatiile de pe langa voi, radioul si alte lucruri care va pot distrage. Dar daca o alarma de incendiu suna, atentia voastra va fi involuntar mutata de la citit la sunet.

Un nou studiu al Universitatii Vanderbilt arata pentru prima data cum creierul nostru coordoneaza aceste doua tipuri de atentie si de ce suntem temporar orbiti de surprize. La propriu.
Cercetarea a aparut in numarul din 7 martie in jurnalul Nature Neuroscience, citat de Science Daily.
Exemplul cu cititul intrerupt de alarma ilustreaza un aspect fundamental al atentiei: ceea ce in mod ultim ne influenteaza constient si ghideaza comportamentul nostru depinde de interactiunea dintre atentia indreptata cu un scop si cea coordonata de stimuli.
Pentru ca sa existe un comportament coerent, este nevoie ca aceste forme de atentie sa fie coordonate, spune Rene Marois, profesor asociat de psihologie si co-autor al studiului. Ei au gasit ca o zona a creierului ar putea juca un rol primar in coordonarea acestor doua forme de atentie.
Cercetatorii au descoperit ca atunci cand avem parte de stimuli-surpriza, suntem temporar orbiti de evenimente.

Ei au cerut unor oameni sa detecteze litera X dintr-un sir de litere care apareau pe un ecran, in timp ce activitatea lor cerebrala era monitorizata prin rezonanta magnetica (MRI). Neasteptat, o fata umana intrerupea sirul de litere. Surpriza a facut ca subiectii sa nu detecteze litera X in cateva randuri, desi se uitau direct in partea ecranului unde aceasta aparea. Eventual ei ai putut sa o identifice cand nu a mai existat nicio surpriza. Stimulii-surpriza ne declanseaza o crestere a batailor inimii, sistemul nervos este “starnit” si dam mai multa atentie noului obiect din mediu.

Sursa: Science Daily
Sursa foto: www.biojobblog.com

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.