Tantari modificati genetic, folositi impotriva febrei dengue
Scris de Simona Spiridon
Oamenii de stiinta vor sa invinga febra dengue din insulele Cayman printr-un experiment de modificare genetica a tantarilor. Este prima data cand astfel de tantari “mutanti” sunt eliberati in natura, dupa ani de calcule ipotetice efectuate in laborator.
Muscatura tantarului Dengue cauzeaza febra, durere musculara si hemoragie. Peste 2.5 miliarde de oameni sunt in pericol de imbolnavire si Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza in jur de 50 de milioane de cazuri anual. Deocamdata nu exista niciun fel de tratament sau vaccin.
Spre deosebire de malarie, care este de asemenea cauzata de tantari, afectiunile dengue sunt imprevizibile, iar acesti tantari ataca si in timpul zilei.
Cercetatorii de la Oxitec Limited au creat tantari masculi sterili, modificandu-le ADN-ul. Aproximativ trei milioane de tantari mutanti au fost eliberati pentru a se imperechea cu femelele care apartin aceleiasi specii. Asta inseamna ca nu se vor mai putea inmulti, ceea ce le-ar diminua numarul. Doar femelele sunt cele care ataca si raspandesc boala.
Din mai pana in octombrie, oamenii de stiinta au dat drumul tantarilor in serii de trei ori pe saptamana pe o suprafata de 16 hectare. Pana in august, numarul tantarilor din acea zona a scazut cu 80 la suta, comparativ cu un teritoriu apropiat unde niciun astfel de tantar nu a fost plasat.
Totusi, exista si critici. Organizatiile care se opun modificarilor genetice sustin ca experimentul ar putea avea efecte negative asupra mediului, deoarece larvele tantarilor ar putea constitui hrana pentru alte specii, care astfel ar disparea. De asemenea, ei iau in considerare si posibilitatea aparitiei unor noi boli, de vreme ce alte insecte ar putea lua locul acestor tantari, dupa ce vor fi eliminati din ecosistem.
Reprezentantii acestui proiect sunt totusi de parere ca eliberarea acestor tantari modificati genetic nu va putea schimba total un ecosistem, deoarece ei traiesc doar in cadrul unei singure generatii. Cu toate acestea, pentru a starpi febra dengue in zonele grav afectate din Asia si America de Sud, e nevoie de un numar foarte mare de tantari “la comanda”. Ei au punctat si avantajul de care beneficiaza mediul, fiind astfel scutit de substantele toxice din pesticide, care sunt folosite in prezent.
Singura problema ramane increderea oamenilor in aceste experimente stiintifice.
“Inca exista oameni care nu au incredere in vaccinuri. Cum ii vom convinge ca este in regula sa eliberam in natura tantari modificati genetic?”, a declarat un participant la experiment.
Etichete: boli, experimente, extern, febra dengue, mediu, modificari genetice, pesticide, specii, stiinta, stiri, tantari, vaccinuri