Top 10 inventii ale URSS

Scris de

Cetatenii Uniunii Republiciilor Sovietice Socialiste au reusit in domenii precum biologia, matematica sau fizica. Iata 10 inventii are URSS care au schimbat cursul istoriei:

10. Ushanka

Ushanka

Termenul “ushanka” inseamna de fapt “palarie de urechi” si reprezinta caciula din blana cu urechi. Acestea se pot lega in sus sau se pot lasa peste urechi, pentru a le incalzi.

Desi este asociata cu Uniunea Sovietica, ushanka a devenit populara in foarte multe tari si acum este considerata un accesoriu de moda.

9. Tetris

Tetris

Celebrul joc-puzzle a fost inventat de Alexei Pajitnov si a fost lansat in iunie 1984. A devenit foarte popular dupa ce a devenit disponibil pe diferite platforme in anii ’80, dar cel mai mare impuls in popularitate l-a avut in 1989, odata cu disponibilitatea pe Game Boy.

Tetris este unul dintre cele mai cunoscute jocuri video din lume si a fost chiar recunoscut de Electronic Gaming Monthly ca fiind “Cel mai mare joc al tuturor timpurilor”.

8. Autojector

Autojector

Inventat de cercetatorul Sergey Sergeyevich Bryukhonenko, dispozitivul reprezinta primul mecanism pentru inima si plamani. Bryukhonenko este faimos pentru tentativa de a resuscita capul unui caine.

Inventia a fost folosita in cateva experimente canine care au avut loc in anii ’30 si care au avut rezultate diferite. Acestea pot fi observate in filmul Experiments in the Revival of Organisms.

7. Aparatul Ilizarov

Aparatul Ilizarov

Aparatul din anii ’50 a fost numit astfel dupa inventatorul acestuia, chirurgul ortoped Gavril Abramovich Ilizarov.

Dispozitivul este folosit de chirurgi in diferite procedee, incluzand lungirea sau reconfigurarea oaselor membrelor sau tratarea fracturilor complicate.

6. AK-47

ak47

Arma a fost construita in anii ’40 de Mikhail Kalashnikov si este cea mai cunoscuta mitraliera din lume. Numele complet este Avtomat Kalashnikova 47, dar este cunoscuta mai mult sub numele de AK-47.

Designul sau a inceput in 1945 si dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, arma a fost folosita pentru prima data in antrenamente militare. Pe atunci se numea AK-46, iar versiunea modificata, AK-47, a fost lansata oficial in 1949.

5. T-34

t-34

Tancul T-34 a fost creat de Mikhail Ilyich Koshkin intre anii 1940 si 1958. Este considerat cel mai eficace şi eficient tanc din Al doilea Razboi Mondial.

A fost cea mai produsa masina de razboi si ocupa locul doi in lista celor mai produse tancuri din toate timpurile.

4. Spargatorul de gheata cu propulsie nucleara

Spargatorul de gheata cu propulsie

Acest tip de nava a fost construit pentru a fi folosit in apele care sunt in mod continuu acoperite de gheata. Spargatorul de gheata cu propulsie nucleara reprezinta un vas mult mai puternic decat unul care functioneaza cu motorina.

Primul spargator de gheata de acest fel a fost construit in 1957 si s-a numit NS Lenin. Un total de opt astfel de nave a fost construit in Uniunea Sovietica, incluzand NS Arktika, NS Sibir, NS Rossiya, NS Sevmorput, NS Taimyr, NS Sovetskiy Soyuz si NS Vaigach.

3. Sputnik 1

sputnik1

Uniunea Societica a fost prima tara care a lansat un satelit artificial. Lansarea a avut loc pe 4 octombrie 1957 si este considerata punctul de pornire al Erei Spatiale.

Inventia a facut posibila identificarea densitatii atmosferei prin estimarea schimbarilor orbitale ale satelitului. In plus, Sputnik 1 ofera informatii despre distributia de semnale radio in ionosfera.

2. Soyuz

soyuz

Nava spatiala a fost creata in anii ’60 de Korolyov Design Bureau. Acestea sunt inca in functiune si toate au fost lansate de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

1. Statia spatiala Mir

Statia spatiala Mir

Statia spatiala a functionat din 1986 pana in 2001, fiind cea mai mare de acest fel.

Astronautii au folosit Mir pentru diferite experimente in microgravitatie si a fost prima statie spatiala care a fost locuita in mod constant, fiind operata de mai multe echipe.

Sursa: InfoNIAC
Sursa foto: InfoNIAC

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.