Universul a fost la inceput lichid

Scris de

Cercetatorii de la laboratoarele CERN din Geneva au descoperit universul timpuriu era format dintr-un lichid fierbinte si dens si nu un gaz.

Ciocnind nuclee de particule in Large Hadron Collider, experimentele ALICE au generat “mingi de foc” subatomice care aveau temperaturi de peste 10 trilioane de grade, mimand conditiile din primele momente de existenta a Universului.
La aceste temperaturi, materia normala este topita intr-o “supa” primordiala, cunoscuta drept plasma quark-gluon. Desi mai multe cercetari anterioare indicau ca aceste mingi de foc se comportau ca un lichid, multi se asteptau ca plasma quark-gluon sa actioneze ca un gaz la aceste energii mari.

“Aceste prime rezultate sugereaza ca Universul s-ar fi comportat ca un lichid super-fierbinte imediat dupa Big Bang”, a spus Dr. David Evans, de la Universitatea Birmingham din Marea Britanie si investigator la ALICE.

Sursa: TG Daily
Sursa foto: breakfastwithspanky.files.wordpress.com

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.