Uraganele pot declansa cutremure

Scris de

Cicloanele tropicale pot declansa cutremure, potrivit oamenilor de stiinta de la Universitatea Miami, care au studiat seismele din Haiti si Taiwan.

Cercetatorul Shimon Wdowinski a anuntat ca a gasit o relatie intre cele doua evenimente iar marile cutremure apar la maxim patru ani in urma unui sezon foarte umed de furtuni tropicale.
“Ploile foarte puternice sunt declansatorul”, spune Wdonwinski. “Ploile puternice induc mii de alunecari de teren si eroziune severa, care elimina material de pe suprafata Pamantului, eliberand incarcatura de stres si incurajand miscarile de-a lungul faliilor”, a completat el.
In ultimii 50 de ani, trei evenimente foarte umede – faifunurile Morakot, Herb si Flossie – au fost urmate in patru ani de cutremure majore in regiunile muntoase din Taiwan.
Taifunul Morakot din 2009 a fost urmat de un cutremur de 6,2 grade in 2009 si un altul de 6,4 grade in 2010. Taifunul Herb din 1996 a fost urmat de un cutremur cu o magnitudine de 6,2 grade in 1998 si altul de 7,6 grade in 1999.
In 2010, seismul de 7 grade din Haiti a devastat tara la un an si jumatate dupa ce doua uragane si doua furtuni tropicale au afectat statul.

Motivul? Alunecarile de teren duc masa la vale iar ca rezultat greutatea care apasa pamantul e mai mica. Incarcatura redusa faca ca falia sa se desfaca.
Echipa lui Wdowinski planuieste acum analizarea unor alte zone muntoase active din punct de vedere seismic, Filipinele si Japonia, pentru a vedea daca tiparul se mentine.

Sursa: TG Daily
Sursa foto: www.quakecasts.com

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.