Vanatoarea de mamuti a pornit incalzirea globala
Scris de Daniel Ionascu
Vanatorii stravechi care au urmarit ultimii mamuti lanosi au ajutat Pamantul sa se incalzeasca la latitudini foarte nordice cu mii de ani inainte ca oamenii sa inceapa sa arda combustibili fosili.
Cercetatorii de la Carnegie Institution for Science au conchis ca disparitia mamutilor care mancau frunze a contribuit la proliferarea unor mici arbusti in jurul Arcticii, intunecand o mare zona care altfel reflecta lumina, ceea ce a dus la accelerarea cresterii temperaturilor in jurul Polului Nord.
Vegetatia nordului a afectat clima din cauza ca inlocuirea zapezii albe si a ghetii cu pamant mai inchis la culoare si vegetatie absoarbe mai multa lumina si creeaza un ciclu care se repeta prin el insusi.
Sfarsitul Erei Glagiare, marcat de cresteri ale temperaturilor in toata lumea si retrageri dramatice ale ghetarilor care au acoprit odinioara emisfera nordica, deja se pornise cand a inceput extinctia mamutilor. Dar chiar si cand nu folosea combustibili fosili, omenirea a afectat planeta, chiar daca prin comparatie a fost foarte putin.
Studiul a aparut in jurnalul Geophysical Research Letters.
Disparitia bestiilor si inflorirea vegetatiei cat mai in nord, derulata acum 15.000 de ani a facut ca temperatura sa creasca cu 0,2 grade Celsiul in cateva secole, potrivit studiului.
Modernitatea a adus o alta crestere a temperaturii cu 0,74 grade Celsius numai de la inceputul secolului al 20-lea.
Etichete: Era Glaciara, extern, incalzire globala, mediu, stiri, studiu, temperatura, vanatoare, video