Algoritmii vor rezolva cine a scris Biblia

Scris de

Un algoritm dezvoltat de cercetatorii israeliti poate rezolva misterul autorilor biblici. Se stie de ceva vreme ca Biblia a avut mai multi autori dar cati si de catre cine a fost scris fiecare parte este de mult timp un subiect de disputa.

In prezent, informaticienii si savantii biblici de la universitati israelite planuiesc sa incerce sa rezolve misterul si sa puna capat dezbaterilor folosind un algoritm prin care pot identifica vocile autorilor diferiti.

Acum cativa ani, profesorul Koppel de la Unversitatea Bar-Ilan a condus o echipa care a dezvoltat un algoritm ce poate examina un text anonim si poate determina daca autorul este barbat sau femeie, cu o acuratete de peste 80%.

In prezent, profesorul si colegii sai au alcatuit un algoritm similar, care imparte un document in functie de autorii acestuia.

Algoritmul identifica automat mici aglomerari de text care difera in ceea ce priveste alegerea sinonimelor. Spre exemplu, una dintre aceste aglomerari utilizeaza in mod frecvent cuvantul “makel”, care inseamna “toiag”, pe cand alta utilizeaza constant cuvantul “mateh”, care inseamna acelasi lucru.

Cercetatorii au utilizat aceste tehnici si au reusit sa arate ca atunci cand doua carti biblice, cum ar fi Ieremia si Ezechiel, au fost “amestecate”, cartea rezultata a putut fi separata automat si aproape perfect in cele doua carti care au alcatuit-o.

Rezultatul este de o importanta coplesitoare pentru invatatura biblica. Atunci cand algoritmul este aplicat unor carti al caror autor este necunoscut, sunt identificate partile care ar putea mai mult ca sigur sa apartina unui anumit autor.

Autor: Andrada Florea

Sursa: TGDaily
Sursa foto: My Space Antics

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.