Conferinta internationala si lansarea de proiect Filme pentru liceeni

Scris de

Filme pentru liceeniAsociația Culturală Macondo în parteneriat cu asociația elvețiană Lanterna Magică anunță lansarea proiectului „Filme pentru liceeni”, ce propune utilizarea filmului ca metodă alternativă de educație.

Conferința internațională organizată de cele două asociații va avea loc la București, în perioada 21-23 iulie și reunește experți în educație cinematografică, membri ai industriei cinematografice și ONG-uri specializate în educație non-formală, cadre didactice și reprezentanți ai instituțiilor de învățământ, pentru schimburi de bune practici.  Discuțiile vor viza sistemul de educație românesc și european și beneficiile utilizării filmului ca metodă de predare.

Publicul larg este invitat pe 22 iulie la un studiu de caz susținut de experții Raphaël Chevalley și Raphaëlle Pralong despre educația cinematografică în  Europa. Cei doi fac parte din Lanterna Magică, un club internațional pentru copii fondat în Elveția, cu experiență de peste 20 de ani în derularea de activități de educație pentru tineri. Toți cei interesați de metodele aplicate de asociația lor în numeroase țări din jurul lumii, precum Elveția, Franța, Italia, Spania, Maroc, Senegal, Argentina sau Mexic, sunt așteptați să participe la prezentare.

Filme pentru liceeniPe 23 iulie, ziua este dedicată cadrelor didactice de liceu din localitățile de implementare a proiectului: București, Timișoara, Râșnov, Corabia, Caracal, Moinești, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplița, Târgoviște, Râmnicu-Valcea și Giurgiu. Profesorii de liceu sunt așteptați să discute cu invitați precum Boglarka Nagy (responsabil de proiecte de film şi al cinematografului Elvire Popesco), Raluca Iacob-Pop (coordonator Susține Cultura în Educație), Delia Lungu (psiholog Suntparinte.ro- Intuitext),Ileana Bîrsan (critic de film), Florin Barbu (critic de film), Rodica Dominiteanu (coordonator Cinema-Edu).  Tot pe 23 iulie, experții elvețieni vor susține un workshop introductiv despre educația cinematografică și vor prezenta o imagine de ansamblu a metodei de predare ce urmează să fie propusă în cadrul proiectului “Filme pentru Liceeni”.

Înscrierile la studiul de caz din 22 iulie și înscrierile pentru cadrele didactice invitate în ziua de 23 iulie se realizează pe site-ul www.filmepentruliceeni.ro.  Accesul la conferință este gratuit, în baza înscrierii și confirmării primite din partea Asociației Culturale Macondo, întrucât locurile sunt limitate.

”Filmele bune se cunosc din școală”

Proiectul își propune să demonstreze cum filmul poate fi utilizat în implicarea tinerilor în activități prin care își pot dezvolta abilitățile critice și creative pe teme sociale și culturale. Noutatea proiectului este dezvoltarea unei metodologii educaționale prin film, care va contribui la inovarea metodelor de învățare pentru liceeni cu vârste cuprinse între 14-18 ani, din România. Acest scop va fi îndeplinit prin facilitarea predării și dezbaterii de teme sociale relevante pentru societatea autohtonă, cu ajutorul filmelor.  Planul de lecții inovator este completat de o selecție de șase filme europene care vor fi vizionate în perioada octombrie  2015 – iunie 2016 de 10.000 de liceeni și de șase sesiuni de formări pentru 50 de cadre didactice.

Proiectul „Filme pentru liceeni” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Proiectul este susținut de Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Școlar București și Casa Corpului Didactic București.

Despre organizatori:

Lanterna Magică este un club internațional de cinema pentru copii, fondat în Elveția, cu o existență de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau în încurajarea tinerelor generații  în studiul culturii cinematografice și în oferirea de instrumente pentru a înțelege imaginile cu care ei interacționează zi de zi.  În perioada 11 septembrie 2013 – 25 iunie 2014, cele 75 de cluburi Lanterna Magica existente în Elveția au adus 220.000 tineri la evenimentele lor.

Înființată în 2007,  Asociația Culturală Macondo deține o experiență considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic, dar și în distribuția de filme de artă pe piața din România.

Sursa: Renne
Sursa foto: Renne

Etichete: , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.