“Conversatii”, cu Nelson Mandela

Scris de

Nelson MandelaNoua autobiografie a lui Nelson Mandela, Conversations with myself, ofera acces la persoana de dincolo de imaginea publica a celui care a fost primul presedinte de culoare al Africii de Sud, ales prin vot universal.

Cartea Conversations with myself a fost compusa de catre Fundatia Nelson Mandela din scrisori, interviuri si o continuare nepublicata a autobiografiei acestuia. In plus, cartea contine o prefata scrisa de presedintele Statelor Unite, Barack Obama.

Eliberarea lui Mandela in 1990, dupa 27 de ani de inchisoare, a pus in miscare transformarea tarii catre democratie, care a culminat cu alegerile istorice din 1994. In urma acestora, a fost ales ca primul presedinte de culoare al tarii. Reconcilierea dintre albi si cei de culoare a reprezentat piatra de temelie a presedintiei lui Mandela, care s-a finalizat in mai 1990.

In carte, o tema importanta este grija lui Nelson Mandela cu privire la efectele pe care le-a avut retinerea lui indelungata in inchisoare asupra familiei.

Cartea se incheie cu Mandela spunand ca in timpul cat a stat la inchisoare s-a ingrijorat din pricina unei false imagini pe care o proiecta, ca fiind un sfant. “Nu am fost niciodata unul, nici intr-o maniera mai pamanteasca a ceea ce inseamna sfant, ci am fost un pacatos care a continuat sa incerce”, spune el.

In prefata cartii, Obama a afirmat ca este vorba despre un om care era pregatit sa-si riste viata pentru ceea ce credea. “Oferindu-ne un portret complex, Nelson Mandela ne reaminteste ca nu a fost un om perfect. Ca noi toti, isi are si el defectele. Dar este vorba despre aceste imperfectiuni care ar trebui sa ne inspire pe fiecare dintre noi”.

Sursa: Reuters
Sursa foto: Wikipedia

Etichete: , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. ALEXANDRA says:

    din ce in ce mai interesant

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.