Detinutii joaca teatru

Scris de

Festivalul de teatru al detinutilorTeatrul Nottara din capitala a oferit o surpriza placuta iubitorilor de teatru, printr-un eveniment inedit, organizat de Administratia Nationala a Penitenciarelor in parteneriat cu Asociatia Art Fusion. Este vorba despre Festivalul de Teatru al Detinutilor „EXIT”, care a avut un dublu scop: de a inlatura prejudecatile oamenilor cu privire la detinuti si de a stimula increderea in sine a acestora in ideea reintegrarii lor in societate. Pe parcursul celor doua seri, detinuti din 15 orase din Romania au adaptat texte literare cunoscute, presarandu-le cu intamplari din experientele proprii traite in penitenciare.

Spectacolul a fost de fapt o sansa a detinutilor de a-si depasi conditia, de a demonstra ca vor si ca pot. In texte s-a urmarit ideea de eliberare, a trupului si a spiritului, vazuta prin prisma celor inchisi, dar in acelasi timp detinutii au fost incurajati sa-si castige si sa-si pretuiasca libertatea. Dincolo de replicile amuzante gustate din plin de public, actorii detinuti au reusit sa impresioneze in primul rand prin interpretarea personalitatii personajelor, fiecare cu gesturile si felurile specifice de a vorbi, de a se misca.

Cu siguranta in spatele succesului stau ore bune de repetitii, de invatare si apoi reproducere cu naturalete a replicilor, dar tocmai asta ne-a uimit si ne-a facut sa apreciem cu atat mai mult munca oamenilor din spatele gratiilor. Pentru punerea in scena a pieselor, detinutii au fost selectati si indrumati de oameni de teatru si psihologi care i-au ajutat sa-si descopere si sa-si dezvolte abilitatile artistice. Aplauzele prelungi ale publicului au rechemat pe scena actorii, rasplatindu-i pentru efortul depus in drumul lor spre reabilitare.

In pauzele dintre piese, publicul s-a putut delecta in holul Teatrului cu o serie de fotografii reunite in expozitia „HOME”, coordonata de Cosmin Bumbut. Acestea au fost realizate de catre detinute din penitenciarele romanesti si surprind expresii ale vietii din inchisoare.

Intreg proiectul poate fi considerat un semnal de alarma pentru societatea care eticheteaza detinutii ca fiind inutili si irecuperabil recidivisti. Lipsa egalitatii de sanse este o problema care persista peste tot in lume si de aceea merita dezbatuta si mai ales combatuta prin organizarea evenimentelor de acest fel.

Sursa: Renne

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.