Impresionism si postimpresionism romanesc

Scris de

Lucrarea “Carul cu boi” realizata de Nicolae Grigorescu a avut cel mai mare pret de vanzare, 155.000 de euro, la o licitatia organizata joi seara de casa Artmark, cu lucrari aduse din colectii particulare.

Cladirea Operei Nationale din Bucuresti a gazduit timp de sase zile 127 de opere ale unor artisti romani de renume mondial,  expozitie ce s-a incheiat cu licitatia Artmark. Alaturi de acestea, au mai putut fi admirate si cateva costume şi accesorii donate de artisti lirici spre a fi licitate in sprijinul Operei Nationale.

Nicolae Grigorescu, Camil Ressu, Stefan Lucian, Lucian Grigorescu, Francisc Sirato, Nicolae Darascu, Dumitru Ghiata, Octav Bancila sunt cateva nume ce au facut deosebit de valoroasa aceasta expozitie. Stilul lucrarilor se incadreaza in curentele impresionism si postimpresionism, influenta acestor stiluri asupra artelor plastice din Romania venind pe filiera franceza la sfarsitul secolului al XIX-lea si in secolul al XX-lea.

Intr-un top al celor mai scumpe lucrari de arta vandute pe piata romaneasca, “Carul cu boi” se află pe locul doi, dupa lucrarea “Aise” a artistului Camil Ressu. Aceasta din urma a fost scoasa la licitatie tot de Artmark in anul 2009 si adjudecata pentru suma de 160.000 de euro. Pe locurile trei si patru se afla “Garoafele” si “Macii” lui Stefan Luchian, cu sumele 140.000 de euro, respectiv 132.000 de euro.

Desi numele lui Camil Ressu este mai putin sonor pentru cei mai multi dintre noi, el se afla în fruntea clasamentului celor mai bine vandute opere de arta. De formatie academista, acesta s-a remarcat prin modul realist si monumental de redare a taranilor in activitatile lor campenesti. Cunoasterea perspectivei, caracterul expresiv si sintetic al desenului, calitatea sa de portretist, ii dau masura calitatii sale de reprezentant al picturii romanesti. Lucrarea “Baieti scaldandu-se”, pictata de Camil ressu, prezenta in cadrul expozitiei de la Opera, ne aminteste de Paul Cezanne, atat prin tematica, cat si prin colorit si compozitie. Opera artistului roman s-a vandut cu 26.000 de euro.

Cu Nicolae Grigorescu, la jumatatea secolului al XIX-lea, pictura romaneasca face saltul de la arta academista, de atelier, la arta realista. La scurt timp dupa ce ajunge la studii in Paris, Grigorescu incepe sa lucreze in gradina Fontainebleau, la Barbizon, alaturi de grupul de artisti format din Corot, Daubigny, Millet, Diaz si Troyon. Pictura de plein air pe care o realizeaza aici isi va pune amprenta asupra intregii sale activitati de pictor. Pe langa portretele unor personaje reale, individuale, majoritatea reprezentandu-i pe prietenii sai intelectuali, Grigorescu realizeaza portrete ale unor evrei si ale unor tarancute la fel de expresive, in care accentul cade pe redarea trairilor sufletesti. Participarea sa ca voluntar in razboiul de independenta din anii 1977-78 il transforma intr-un adevarat reporter de razboi. El surprinde momente din lupta, pe care le reda in desen, in acuarele, in notatii rapide, schite care stau la baza tablourilor definitive de mai tarziu.

Cel mai substantial aport al lui Nicolae Grigorescu la pictura romaneasca este in domeniul peisajului. Legata de aceasta preferinta a lui Grigorescu este si realizarea tablourilor in care sunt redate carele cu boi. Acestea sunt prezente in numeroase compozitii ce poarta diverse nume (“Intoarcerea de la targ”, “Drum greu”), insa ele reprezinta doar pretextul pentru ca el sa picteze in mod repetat acest subiect. Tabloul vandut in cadrul acestei licitatii face parte din asa numita “perioada alba” a artistului, de la sfarsitul vietii sale, cand tablourile par a fi cuprinse de un val alb, laptos de culoare.

O explicaţie pentru alegerea temelor ce-i prezinta pe tarani in activitatea care-i caracterizeaza sta in zona pe care artistul o frecventeaza (Rucar, Dambovicioara, Muscel, Campina, Posada) si in faptul ca, in opera sa, vrea sa surprinda obiceiurile care definesc profilul fizic si spiritual al poporului roman.

Opera lui Stefan Luchian are o semnificaţie majora, de ordin estetic, pentru arta romaneasca, ce consta in depasirea impresionismului. Calitatea sa de rafinat colorist l-au condus spre o predilectie pentru pictura florilor. Tablourile cu flori ocupa un spatiu vast in opera sa, in ele, contemplatorul descifrand sensuri estetice, simbolice si decorative. “Trandafirii” sai au fost achizitionati in urma licitatiei la pretul de 50.000 de euro.

Recunoasterea acestor mari artisi urmeaza un drum firesc al aprecierii valorii lor, asa cum rar mai intalnim in ziua de astazi. Fiecare dintre cei trei au marcat un punct de cotitura in istoria artei romanesti, si merita un loc special in patrimoniul cultural romanesc. Este de apreciat ca pe o piata libera, fiecare si-a gasit locul si prestigiul bine meritate.

Sursa: Renne
Sursa foto: Renne

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.