Mirajul festivalului de film din Sahara

Scris de

Festivalul cinematografic din Sahara a avut anul acesta aproximativ 200 de vizitatori, cu jumatate mai putin decat in anul precedent. Motivele: criza economica si atentatele recente.

Evenimentul desfasurat in spatiul dedicat unei tabere de refugiati din Algeria, Dakhla poarta numele de Cine del Sahara sau FiSahara si ofera conditii total neobisnuite: lipsa apei sau a electricitatii, precum si a drumurilor.

Printre personalitatile prezente anul acesta se numara Aitana Sanchez Gijon si Juan Diego Botto,  actori de origina spaniola si regizorul Gerardo Herrero. Javier Bardem nu a putut ajunge, dar documentarul sau “Sons of the Clouds, the Last Colony” (Hijos de las nubes, la ultima colonia) a fost inclus in program si i s-a oferit distinctia de Cel mai bun film si premiul The White Camel.

Proiectul FiSahara a fost initiat de regizorul peruan Javier Corcuera in urma cu noua ani, iar ideea i-a aparut cu ocazia refugiului a peste 100.000 oameni in 1975, momentul in care vestul Saharei a fost anexat de catre Maroc.

Festivalul de film din Sahara reuseste sa atraga atentia vizitatorilor asupra unui conflict dat uitarii din acesta zona geografica, dar si asupra civilizatiei populatiei locale intrucat sunt cazati la casele acestora si traiesc in aceleasi conditii pe durata festivalului, adica timp de cinci zile.

Autor: Irimia  Oana Iulia

Sursa: The Economist
Sursa foto: The Independent

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.