Plutind deasupra unei minunate lumi

Scris de

Si traiau cu totii intr-un balon, si credeau ca sunt cei mai fericiti. Insa, nu stiau de fapt ca plutesc deasupra unei lumi minunate.

Romanul se uita adesea in jur si nu vede nimic multumitor:  munca multa, salarii mici, sistem politic tensionat, mizerie si multi pasi inapoi. Ca locuitor al plaiurilor mioritice, vii seara obosit de la serviciu, mananci doua sarmale si stai la televizor, ca sa vezi ce a mai facut Bianca Dragusanu. Doar asa, ca sa-ti mai pierzi timpul. Si a doua zi, ce? O iei de la capat.

Romanul anului 2010 nu mai este un luptator, nu mai este un supravietuitor, se complace in situatia in care se afla, devenind, fara sa isi fi propus, un Sisif modern. Acest Sisif modern isi ia bolovanul in carca si il cara, instinctiv, oriunde merge.

Dincolo de rutina

Copii, munca, familie. O viata dedicata complet altora si nu propriei persoane. Tineretea? Nici ea nu isi mai gaseste un context. Un studiu a aratat faptul ca, in 2009, 2.000 de copii au fost nascuti de alti copii, adica de fete cu varste curpinse intre 11 si 17 ani. Tragic, nu?

De ce se intampla aceste lucruri? Deoarece se afla in gena romanului aceasta teama de a cauta necunoscutul. In plus, romanii nu mai sunt fericiti. Insa stiu sa simuleze fericirea, precum un orgasm prost.

Bucurestiul, de exemplu, nu este altceva, decat o panorama trista, pe care sunt pictate, in nuante gri, toate visele noastre. Si cum sa nu fie asa, cand propriul presedinte ne da afara din tara?

Teama de necunoscut

Solutii sunt multiple, insa nu aceasta este problema. In primul rand, romanul de rand trebuie sa isi constientizeze rutina si in al doilea rand, sa isi invinga teama de necunoscut.

Economiseste cativa bani, ia-ti rucsacul in spate, urca-te pe bicicleta sau in tren si porneste, voios,  in calatoria vietii tale. Aceasta poate fi considerata o cura psihica si fizica, o convertire intr-un om curajos si impunator.

De fapt, ne ghidam dupa niste harti proaste, suntem dezorientati si cu o memorie slaba. Am uitat, pur si simplu, premisa de la care a pornit conceptul de libertate: Fii liber, romane, dar fii liber in tara ta!

Ne chinuim din rasputeri sa facem parte dintr-o uniune standardizata, sa ne occidentalizam rapid, sa crestem rosii de aceeasi marime si sa credem cu sfintenie in gripa aviara. Tot ce mai ramane este sa constientizam libertatea, sa constientizam frumusetea spiritului balcanic.

Stiti ce? Am uitat sa fim eroi!

Si traiau cu totii intr-un balon, iar balonul s-a spart. Atunci au vazut ei ce lume minunata se afla sub talpile lor.

Nota: fragmente din eseul “Plutind deasupra unei minunate lumi”, participant la concursul “Born in 89”

Sursa: Renne
Sursa foto: World Gallery

Etichete: , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.