Poeta poloneza Wislawa Szymborska a plecat dintre noi

Scris de

Order of the White EaglePoeta poloneza Wislawa Szymborska, laureata a Premiului Nobel pentru Literatura in 1996, a trecut in nefiinta saptamana trecuta la varsta de 88 de ani, la resedinta sa din Cracovia.

Szymborska s-a nascut in 1923 in Prowent, in prezent parte a orasului Kornik, langa Poznan. Primele poezii publicate au fost in 1945 intr-un cotidian local. In 1954 primeste Premiul Orasului Cracovia pentru Literatura.

Cartile ei au fost traduse in numeroase limbi internationale, in tari precum Germania, Marea Britanie, Rusia, Suedia. In SUA cartea sa “Collected poems” s-a bucurat de un mare succes.

De-a lungul carierei sale a primit diferite distinctii literare de la Premiul Goethe (1991), Herder (1995) si pana la Premiul PEN Club Polonia. De asemenea, munca autoarei a cuprins si traduceri din literatura franceza in poloneza, in special lucrarile lui Agrippa d’Aubigne. Cea mai recenta colectie de poezii a aparut in Polonia in 2005, “Doua puncte”.

Anul trecut, pentru recunoasterea meritelor sale  literare, a primit Ordinul Vulturul Alb, cea mai inalta distinctie acordata de catre statul polonez atat civililor cat si militarilor pentru contributii deosebite aduse Poloniei. Printre laureatii acestei distinctii se afla Papa Paul al II-lea, Ronald Regan, Vaclav Havel, Helmut Kohl, Elizabetha a II-a.

Sursa: Corriere della Sera
Sursa foto: Wikipedia

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.