Potiche, Venus Noir, Copie conforme sunt cateva dintre filmele franceze ale TIFF

Scris de

Venus NoirIn perioada 3-12 iunie, Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) va proiecta la Cluj peste 200 de filme, dintre care si cateva titluri franceze.

Asa cum ne-a obisnuit, parteneriatul dintre TIFF, Institutul Francez si Ambasada Frantei prezinta si anul acesta o serie de filme franceze.

Cel care este privilegiat cu deschiderea festivalului  este Potiche, in regia lui Francois Ozon, unul dintre cei mai apreciati regizori francezi ai momentului.

Actiunea filmului se concentreaza pe tema emanciparii sotiilor din clasa de mijloc ai anilor ’70 din Franta. Cand sotul sau (Robert Pujol) este luat ostatic de catre angajatii sai, sotia (Suzanne) preia carma afacerii de familie si se dovedeste a fi un foarte bun leader. Insa, complicatiile apar cand intra in scena fostul iubit. Filmul aduce impreuna nume importante din cinematografia franceza: Catherine Deneuve, care se bucura de recunoasterea Premiului pentru Intreaga Activitate la TIFF 2008, Gerard Depardieu si Fabrice Luchini.

De asemenea, in cadrul festivalului, Pierre Etaix va fi prezent prin filmele sale, un artist cu multiple talente:  actor, desenator, clown, mim, un geniu al burlescului. Regizorul de mare renume al cinematografiei franceze, este reprezentat prin opera sa completa.  Este vorba despre 6 lung metraje si 2 scurt metraje:

Le Grand Amour (Marea Dragoste – 1969)
Le Soupirant (Pretendentul – 1963).  Premii: Louis Delluc, Cel mai bun film de comedie – Moscova 1963, Marele premiu – Acapulco 1963
Tant Qu’on A la Santé (Sanatatea e mai buna decat toate – 1966)
Pays de Cocagne (Unde curge lapte si miere – 1971), primul documentar cu o constructive tipica burlescului
Yo Yo (1965) Premii: Grand Prix de la Jeunesse – Cannes 1965, Marele premiu OCIC – Veneţia 1965
En Pleine Forme (In Plina Forma – 1966)
Hereux Anniversaire (La multi ani -1962)
Rupture (Ruptura – 1961).

Integrala va putea fi vizionata in varianta restaurata, iar printre peliculele prezentate se va numara si cel mai recent film al lui Etaix, lung metrajul „En pleine forme” (2010).

Anul acesta la TIFF  vor mai fi prezentate Copie conforme, de Abbas Kiarostami, cu Juliette Binoche, care a obtinut premiul pentru cea mai buna actrita in 2010 la Cannes  si Venus Noir (2010), de Abdellatif Kekichee.

Venus Noir surprinde povestea unei femei de culoare care paraseste Africa de Sud, pentru a se expune in fata publicului londenez din anii 1800. Poreclita The Hottest Venus, ea apare in spectacole umilitoare, infatisata ca o ciudatenie.

In seria documentarelor se inscrie si Solutions Locales pour un Desordre Global /Think Global, Act Rural(2010), de Coline Serreau, care a primit premiul Audience Award Sao  Paolo 2010. Documentarul denunta un sistem agricol supus legii profitului si, in acelasi timp, deschide calea pentru descoperirea unui sistem mai bun care sa amelioreze viata comunitatilor sociale.

Aflat la cea de-a 10-a ediţie,  TIFF va avea loc în perioada 3 – 12 iunie 2011 la Cluj- Napoca, iar la Sibiu, TIFF se va desfasura intre 15 şi 19 iunie 2011.

Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) este organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Romanesc. Infiintat în2002, este primul festival international de film de lung-metraj din Romania, avand calitatea unui recunoscut brand romanesc.

Sursa: Renne
Sursa foto: Renne

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.