Povestea artistului roman care a trait in ghena a ajuns in atentia BBC

Scris de

Artistul contemporan Ion BarladeanuSe spune despre comori ca sunt ascunse cat mai adanc, ca sa nu fie gasite cu usurinta. Artistul Ion Barladeanu este o astfel de valoare, ingropata de decenii in mormane de gunoi.

Ion Barladeanu nu mai este  batranelul care scormonea prin gunoiul dintr-o ghena de pe Mosilor, colectionand reviste si ziare aruncate de locatari.  O data descoperit, el a ajuns subiectul unui documentar de exceptie, “Lumea vazuta de Ion B.”, in regia lui Alexander Nanau. Filmul este o productie HBO Romania,  fiind castigatorul premiului pentru cel mai bun Documentar Balcanic in 2010 si al premiilor Emmy si  GOPO.

Barladeanu a fost descoperit intamplator de Dan Popescu, poprietarul unei galerii de arta din Bucuresti. Ion Barladeanu si Angelina Jolie, stand de vorbaIntr-un interviu realizat de BBC, artistul marturiseste ca nu a trait toata viata in ghena. Inainte, a lucrat ca docher, apoi gropar, dupa care a fost arestat in perioada regimului comunist.

Inca de atunci, stia de la artisti ca, in Occident, ar primi 1000 de marci pe creatiile sale, dar ca “daca te prinde Ceausescu, iti iei 1.000 de ani pe loc.”
Barladeanu spune ca si-ar dori sa mai graveze litere in cruci, deoarece din meseria de artist nu se poate trai in Romania.

Creatiile artistului au ajuns in atentia Agelinei Jolie, care si-a dorit foarte mult sa il cunoasca. Cei doi s-au intalnit in 2010 la Paris.

Lucrarile lui Barladeanu sunt o combinatie de suprarealism, dadaism si pop art, surprizand intr-o maniera ironica scene din viata politica si societatea romaneasca din timpul regimului ceausist, dar si dupa ’89.

Pana acum, lucrarile lui Ion B. au fost expuse la galeria H’Art din 2007 și la Fred Gallery din Londra, alaturi de lucrarile celebrului Andy Warhol, si la Targul International de Arta Contemporana de la Paris din 2009. Creatiile sale sunt foarte apreciate peste hotare, avand succes printre cumparatori.

Autor: Teodora Bondoc

Sursa: BBC
Sursa foto: BBC

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.