Premiul Nobel pentru Literatura pe anul 2011: Peter Nadas, printre favoriti

Scris de

Peter NadasAcademia Suedeza va alege laureatul premiului Nobel pentru Literatura pe anul 2011, pe data de sase octombrie. Alesul zilei de maine va primi premiul in cadrul unei ceremonii desfasurate la Stockholm, dupa patru zile de la anuntarea castigatorului.

Peter Nadas este unul dintre nominalizatii din acest an la Premiile Nobel pentru Literatura, iar speculatiile si unele case de pariuri ofera sanse de 10 la 1 pentru Nadas, ceea ce il pozitioneaza pe locul trei in lista favoritilor, dupa Adonis (Ali Ahmad Said Esber) si Tomas Transtromer.

Nadas este nu doar unul dintre marii scriitori de azi ai Ungariei, ci si unul dintre cei mai mari scriitori ai Europei. Autor a peste douazeci de volume (romane, nuvele, povestiri, eseuri, piese de teatru), traduse in toate limbile de circulatie internationala, Nadas este o voce autorizata, lucida si ferma in viata civica a Ungariei, fiind respectat pentru argumentatia europenismului sau autentic chiar si de catre cei de alta parere. In 1992, statul maghiar i-a acordat cea mai inalta recunoastere nationala in domeniul literaturii si artelor, Premiul Kossuth, iar in 2007, Ordinul de Merit al Republicii Ungare; recunoasterea internationala s-a concretizat in numeroase premii, precum: Leipziger Buchpreis zur Europäischen Verständigung, Prix du Meilleur Livre Étranger, Premiul Vilenica, Premiul Kafka si altele.

Cele mai cunoscute scrieri ale sale au fost publicate la noi in tara de catre editura Curtea Veche Publishing, “Apocalipsa memoriilor” si “Ranile batranului continent – eseuri” fiind titluri recente aparute la aceasta editura.

Mircea Cartarescu se numara si el printre favoritii la premiul Nobel pentru Literatura pe anul 2011, situandu-se pe locul 11 cu o cota de 21 la 1.

Sursa: Renne
Sursa foto: Renne

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.