“The Weekend”, incursiune in trecutul Armatei Rosii din Germania

Scris de

Dupa succesul international al romanului „The Reader”, Bernhard Schlink trateaza in noua sa carte sentimentul vinei, intr-o alta perioada intunecata din istoria Germaniei.

Noul sau roman, “The Weekend”, urmareste un grup de fosti radicali comunisti care se reunesc dupa ce unul dintre ei, un ucigas condamnat si membru al unui factiuni germane – Armata Rosie – , este eliberat din inchisoare dupa 24 de ani.

Schlink a afirmat ca in cartea sa este vorba despre sentimentul vinei si despre ce au facut membrii factiunii Armata Rosie „inainte ca aspirantii de dreapta sa devina teroristi; este vorba despre viata si vina individuala.”

Despre Armata Rosie se stie ca a mai fost denumita Grupul Baader-Meinhof, fosta organizatie terorista de extrema stanga, din anii ’60. De-a lungul timpului, Armata Rosie a purtat un razboi cu guvernul german, omorand mai mult de 30 de oameni intre 1970 si 1991.

Factiunea Armata Rosie i-a executat pe procurorul de seama al Germaniei, Siegfried Buback si pe proeminentul om de afaceri Hans Martin Schleyer, eveniment al istoriei cunoscut astazi ca “Toamna anului 1977”.

Acest episod ramane o pata in trecutul Germaniei. Saptamana trecuta a inceput procesul unui membru al Factiunii Armata Rosie, acuzat de implicare in uciderea lui Buback, dupa ce s-au descoperit noi probe ADN.

Schlink, nascut in Germania in 1944, face parte din generatia de dupa razboi, care a trebuit sa faca fata efectelor imediate ale Holocaustului. De asemenea, a luat contact si cu unii membrii ai Baader-Meinhof.

“Pe unii dintre ei i-am cunoscut personal si am vorbit cu ei dupa ce au fost eliberati sau cat timp au stat la inchisoare”, a spus el. Autorul a adaugat ca “a fi prins in vina, in aspectul sau universal, este interesant”.

Desi se observa o schimbare de la vina universala asupra holocaustului la cea individuala, temele generale din “The Weekend” sunt similare cu operele sale anterioare.

O pasiune tarzie

Avocat de profesie, Schlink spune ca a inceput tarziu sa scrie si ca a cautat o scapare prin creatie. Numai dupa eforturi creative foarte mari a realizat ca vrea sa scrie.

Desi a publicat si romane mai putin cunoscute, el a reusit sa capteze atentia lumii abia cu „The Reader”, la 50 de ani. Romanul, castigator a mai multor premii, a devenit un best-seller in Germania si in Statele Unite si a fost tradus in 30 de limbi. Adaptarea hollywoodiana a cartii din 2008 a castigat de asemena nenumarate premii, printre care si Oscar pentru cea mai buna actrita, Kate Winslet.

„Daca ai un astfel de succes la 24 de ani, este ceva cu care chiar trebuie sa te lupti. Dar, la 50 de ani, cand ai deja o viata, este doar pura bucurie”, a spus Schlink, care isi aminteste modest cum, mergand pe Broadway in New York, si-a vazut pe neasteptate cartea in geamul unei librarii.

Sursa: Reuters
Sursa foto: web4.can19.de

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.