Tudor Pamfile si Constantin Radulescu-Codin, culegatorii noului volum al Basmelor romanilor

Scris de

Basmele Romanilor, volumul IXDoi culegatori si folcloristi de prim rang, Tudor Pamfile si Constantin Radulescu-Codin, vor deschide calea catre o lume de poveste in care imaginatia fiecaruia, de la prichindei de-o schioapa, pana la bunici cu glasul bland, va putea zburda nestingherita cu cel de-al IX-lea volum al colectiei Basmele romanilor, ce va aparea vineri, 10 decembrie, cu Jurnalul National.

Dincolo de portile desferecate ale basmelor lui Tudor Pamfile se iveste un taram incantator, in care soricei nazdravani vin in ajutorul unui fecior de imparat ferecat („Sperla voinicul“), un bou fermecat pare sa aiba un adevarat corn al abundentei („Bou-Balanel“), fete de imparat ascund in iatacul lor o scara tainica („Niculcea“) sau bieti argati ajung sa ravneasca la mana unor frumoase fete de imparat („Norocel argatul, ginere imparatesc“). Culegatorul arunca de asemenea lumina asupra povestilor unor pasari sau plante minunate („Povestea ciocarliei“, „Povestea florii-soarelui“) si descreteste frunti cu nascociri amuzante, cum sunt povestea unui motan care se insoara cu o cumatra vulpe („Voda-imparat“) sau cea a ramasagului poznas dintre Dreptate si Strambatate.

Constantin Radulescu-Codin isi va delecta cititorii cu istorisiri precum cea a unui imparat care nu stia cine ii seaca fantanile („Feciorul imparatului lighionilor“), una in care se va dovedi ca marinimia nu e intotdeauna buna („Omul salbatic“) sau o alta a unui petit cu peripetii („Ciobanul si fata de imparat“). In basmele sale, eroi de neuitat precum Tuliman, Pescarus imparatul sau Voinicul inflorit cutreiera lumea in lung si-n lat, luptand cu balauri fiorosi si pocitanii de zmei si dovedind o data in plus ca acolo unde exista indrazneala, vitejie si cinste, lumea poate fi si mai frumoasa si mai buna.

Sursa: Renne
Sursa foto: Renne

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.