Inception – Jocul cu vise
Scris de Simona Spiridon
Cand am parasit sala de cinema dupa Inception, cateva minute am vrut sa tac. Sa ma gandesc. Jocul cu vise iti ia mintile intr-o prima instanta, ca si cum ai intra intr-o stare de semi-inconstienta. Cand iti revii, tot ce vrei e sa vorbesti ore intregi despre un film superb.
Cu Inception, regizorul, scenaristul si producatorul Christopher Nolan imparte cu publicul o particica din imaginatia lui sclipitoare. Filmul in sine e un puzzle, un labirint conceput cu maiestrie de un vizionar desavarsit. O piesa ratacita, o cale gresita si te-ai pierdut.
Subiectul e irezistibil. Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) isi castiga existenta ca extractor. Mai exact, fura secrete din mintile oamenilor influenti, prin intermediul viselor. Pentru asta, are alaturi o echipa de specialisti in astfel de operatiuni si un dispozitiv prin care se transpun toti in acelasi vis.
Daca nu v-am zapacit inca, aflati ca lucrurile interesante abia acum incep. Dupa o misiune ratata, Cobb primeste una noua, in schimbul unui beneficiu de ordin emotional, ocazia de a-si revedea copiii. Numai ca de data aceasta, cerinta este sa planteze o idee, in loc sa o extraga – fenomen numit inception. Evident ca accepta provocarea, dar nimic nu este atat de simplu precum pare. Cobb este stapanit de sentimentul de vina dupa moartea sotiei sale Mal (Marion Cotillard), care isi face mereu aparitia in visele sale, reusind de multe ori sa compromita intreaga operatiune. Cei care ati vazut Shutter Island veti avea o vaga senzatie de deja-vu, in care femeia fatala se strecoara in mijlocul faptelor adancind misterul.
Dar tocmai asta e frumusetea capodoperei lui Nolan. Faptul ca te solicita emotional si intelectual, iti tine atentia in priza ca sa poti savura fiecare secunda din aceasta aventura.
Stiu, ati mai vazut filme cu vise, dar Inception abordeaza subiectul dintr-o alta perspectiva. Isi permite sa se joace cu visele, nu doar sa le analizeze. In vis, imaginea realitatii poate fi manipulata dupa bunul plac – arhitecta Ariadne (Ellen Page) extinde obiecte, pliaza un bulevard intreg si creeaza lumile de care are nevoie. De asemenea, se ataca si ideea de “vis in vis”, care e excelent ilustrata in Inception. Luand in considerare aceste aspecte, Inception este fara indoiala un film cu un subiect original.
Un alt punct forte al peliculei este tot ceea ce se intampla la nivel vizual. Felul in care visele se intrepatrund intre ele si cu realitatea in acele slow-motion-uri si apoi viteza cu care se desfasoara actiunea in interiorul fiecarui vis, cu fantomele care il bantuie permanent pe Cobb, te bulverseaza total. Efecte speciale ca rezultat al ultimelor decenii de tehnologie in continua dezvoltare. Dincolo de povesti, pe care le gasim si in carti, pana la urma asta inseamna cinematografie, nu? Ceea ce vezi! In ce priveste coloana sonora, Hans Zimmer nu mai are nevoie de nicio prezentare, intensitatea atingand cote maxime cu ajutorul notelor sale.
Nolan ne ofera intr-adevar o poveste stralucitor de halucinanta, dar nimic nu ar fi fost posibil fara o distributie potrivita. Toti actorii isi fac treaba ca niste profesionisti. Ellen Page mi-a inspirat mai mult potential in Inception, decat in Juno, care i-a adus nominalizarea la Oscar. Pe Joseph Gordon-Levitt asteptam sa-l vad intr-un astfel de film si nu m-a dezamagit. Scenele de lupta pe un coridor de hotel unde lipseste gravitatia sunt ametitoare si la propriu si la figurat, dar garantez ca o sa va placa.
Marion Cotillard nu are un rol destul de bine definit, dar atat cat e, il interpreteaza bine. Cillian Murphy, pe care l-am vazut in multe roluri negative, se imblanzeste in Inception, reusind chiar sa smulga cateva emotii. Si in fine, Leonardo DiCaprio, care incepe sa arate ca un prototip al personajelor de acest gen, prin felul cum se muleaza pe rol. Nu-mi amintesc sa fi vazut un film mediocru cu el. Talentul sau actoricesc se maturizeaza vazand cu ochii si sper ca isi croieste incet, dar sigur, drum spre un premiu Oscar.
Inception e o provocare ce pune creierul la treaba. Ce pot sa mai spun? Vise placute!
Etichete: actori, Christopher Nolan, cinema, efecte speciale, Ellen Page, extractor, filme, Hans Zimmer, imagini, Inception, joc, Leonardo DiCaprio, Marion Cotillard, opinii, realitate, recenzii, The Dark Knight, The Shutter Island, vise
Comentarii (1)
[…] poveste a jocului cu vise, frumos construita de Christopher Nolan, cu un Leonardo di Caprio in forma maxima, cu Marion […]