The Social Network – Povestea unui “asshole” de miliarde de dolari
Scris de Simona Spiridon
Succesul proaspatului The Social Network vine din faptul ca astazi, Facebook face parte din vietile a milioane de oameni din intreaga lume. Si cam atat. Ca americanilor le place la nebunie sa faca dintr-o simpla poveste despre cum un student la Harvard a stiut sa faca bani, o drama profunda si plina de intelesuri, e altceva.
Nu spun ca ar fi un film deosebit de prost. Contine cateva lectii de viata, intrigi care de obicei fac deliciul publicului si una-doua performante actoricesti care merita atentie. Asta insa nu e suficient pentru o pelicula Oscar-worthy, cum se tot vehiculeaza ca ar fi The Social Network.
Dupa ce a pus bazele celei mai de succes retele de socializare din lume, Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg), studentul de doar 19 ani, se trezeste intr-o audiere premergatoare unui potential proces, in cadrul careia asa-zisii colaboratori la proiectul sau isi cer partea. Evenimentele sunt asadar descrise prin ochii personajelor, fiecare cu incercarile sale de a-si apara interesele. Eduardo Saverin asigurase partea financiara pentru startul afacerii, iar fratii gemeni Cameron si Tyler Winklevoss (ambii jucati de Armie Hammer), alaturi de studentul la matematica Divya Narendra, sustin ca au venit cu ideea care mai tarziu s-a transformat in briliantul Facebook.
In fata acestor pretentii, mai mult sau mai putin justificate, Zuckerberg isi pastreaza o aroganta de neclintit, tinandu-se cu dintii de pretioasa lui inventie. Era, practic singurul lucru care ii reusise, ii adusese recunoastere, mai intai la nivelul universitatii si apoi la nivel mondial si bineinteles il propulsase printre cei mai bogati adolescenti din lume.
Un pion cheie in aceasta afacere va deveni antreprenorul Sean Parker, creatorul controversatului Napster, un tip inteligent si influent care va sti sa semene in sufletul si mintea lui Zuckerberg lacomia pentru faima si bani, facandu-l sa uite usor de principii cum ar fi prietenia, loialitatea, altruismul. Parker este interpretat surprinzator de bine de nimeni altul decat Justin Timberlake. Desi nu sunt un fan declarat al muzicii sale, rolul de o ticalosenie amuzanta pe care l-a facut in The Social Network i se potriveste manusa.
Cu toate ca nu straluceste din niciun unghi, filmul reuseste sa te tina pana la sfarsit, fie din curiozitate pentru final, fie pentru razlete scene funny, cum ar fi cea in care gemenii Winklevoss merg la presedintele Harvard sa-l denunte pe Zuckerberg pentru ca le-a furat ideea, contand pe numele si conditia sociala care de obicei ar fi inclinat balanta in favoarea lor. In schimb sunt ridiculizati de boss-ul universitatii care le sugereaza sa-si puna mintea la contributie pentru o alta inventie cibernetica.
Regizorul David Fincher si scenaristul Aaron Sorkin au declarat initial ca vor fi cat se poate de obiectivi, dar in cele din urma l-au conturat pe fondatorul Facebook ca pe un, citez: “asshole”, de la inceput pana la sfarsit. Personal, nu cred ca asta il va afecta profesional pe adevaratul Mark Zuckerberg, mai ales in conditiile in care sustine ca nu se regaseste in personajul din The Social Network, dar poate ca ar fi fost mai inspirat din partea realizatorilor filmului sa scoata in evidenta si contributia efectiva a priceputului hacker la nasterea Facebook. Ce-i drept, sunt putini cei care vor sa vada pe marele ecran doua ore de codificare pe calculator. In final, ironic, fondatorul unei retele de socializare, care inseamna prieteni, comunicare, nu e inconjurat de nimic altceva decat singuratate, semn ca orice beneficii se obtin cu pretul unor compromisuri.
Trist este ca Fincher se indeparteaza incet dar sigur de capodopere precum Fight Club, Seven sau Zodiac si se implica in materiale mai “pentru toata lumea”. Mergeti totusi la The Social Network pentru a-l bifa cu vazut in lista personala de filme ale anului 2010.
Pana atunci: Comment . Like . Share
Etichete: bani, cinema, David Fincher, Eduardo Saverin, Facebook, filme, Harvard, Jesse Eisenberg, Justin Timberlake, Mark Zuckerberg, opinii, recenzii, retele sociale, Sean Parker, The Social Network