Guvernatorul Bancii Angliei: Gigantii financiari ar trebui sparti

Scris de

Marile banci ar trebui separate iar bancile de investitii separate de partea de creditare si economisire, a declarat Mervyn King, Guvernatorul Bancii Angliei intr-un discurs la New York.

El si-a prezentat viziunea ca parte a unor reforme mai adanci astfel incat contribuabilii sa nu suporte costul unui alt colaps al industriei financiare.
Guvernatorul a avertizat ca in noua formula creditorii “vor fi cei care vor avea pierderile in cazul unui faliment”. Mervyn King a mai punctat ca bancile viitorului trebuie sa fie mult mai puternice si sa nu se finanteze pe termen scurt.

El a spus ca depozitele populatiei si firmelor nu pot fi protejate decat daca ne asiguram ca ele nu coexista cu activele riscante.
King a argumentat ca o simpla spargere a bancilor le va face mult mai greu sa se fofileze pe langa reguli. “Atractia solutiilor mai radicale este aceea ca ofera speranta evitarii unei derapari catre reglementari complexe si scumpe”, a spus el. Avantajul ar fi ca nu mai e nevoie in acest mod sa se impuna noi taxe pe banci sau sa se ridice nivelul de capital.

Bancile deja au de infruntat reglementari mai dure de capital si lichiditate in anii ce vin ca urmare a introducerii reglementarilor Basel III. Dar Mervyn King a zis din start ca inclusiv noile conditii sunt insuficiente pentru a preveni o alta criza.

Barclays si RBS risca dezmembrarea

Marile banci au argumentat ca taxele speciale pe ele impiedica relansarea economica si ca vor fi create cu 10 milioane mai putine locuri de munca in urmatorii 5 ani ca rezultat direct al acestora.
De asemenea, actionarii bancilor au fost inselati de acestea cum ca micile venituri din dobanzile la imprumuturilor se pot transforma in venituri mari daca sunt investite in active financiare.

Din cele mai mari banci britanice, Barclays si RBS risca dezmembrarea, ele avand cele mai mari divizii de investitii. Barclays a cumparat activele din America de Nord ale Lehman dar nu a accesat nicio lira din fondurile guvernului britanic. In schimb, salvarea RBS a fost cea mai costisitoare banca din lume, cu 74 de miliarde de dolari primite. Cea mai mare banca britanica, HSBC, cu active de peste 2 trilioane de dolari nu a luat nici ea fonduri de la stat, avand depozite atrase de peste 900 miliarde de dolari, aproape 50% din active.

Sursa: The Telegraph
Sursa foto: ipezone.blogspot.com

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. ha says:

    Al naibii Givernator

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.