6 pasi pentru startul unei afaceri proprii

Scris de

Cea mai buna afacere proprie este cea pe care o incepi cu propriile maini, nu cea pe care o promoveaza prietenii tai. Secretul succesului este sa nu te opresti la jumatatea drumului in procesul de selectie a tipului de afacere, asa cum fac majoritatea oamenilor. Iata 6 pasi de baza pentru a da startul unei afaceri:

1. Evalueaza-ti talentele

Gandeste-te la talentele tale ca la lucrurile la care esti foarte bun. Un fel de trasaturi ale personalitatii tale. De exemplu, poti fi o persoana foarte creativa, una care se pricepe la detalii sau poti avea talent in comunicare. Identificarea si aprecierea talentelor tale stau la baza unei afaceri de succes.

2.Analizeaza-ti abilitatile

Diferenta dintre talente si abilitati este ca talentele sunt pasive, iar abilitatile, active. Sau, mai concret, te nasti cu talente si iti dezvolti abilitati in timp, pe masura ce inveti. De exemplu, o persoana creativa poate avea abilitati excelente la desen sau scris, asa cum daca ai ca talent o atentie deosebita la detalii, iti poti dezvolta abilitati de contabilitate sau organizare.

3.Uneste-ti talentele cu abilitatile pentru a genera idei de afaceri.

Esti o persoana foarte organizata sau cu abilitati de contabilitate? Atunci, cateva idei de afaceri ar putea include:
– Servicii de consultanta in domeniul taxelor si contabilitatii
– Manager de afaceri
– Organizare profesionala

Este important sa intocmim o lista cat mai completa cu astfel de idei, urmand ca apoi sa le alegem pe cele corecte, prin eliminare.

4.Testeaza-ti ideile de afaceri

Un lucru e clar: nu toate ideile vor functiona pentru o afacere proprie si unele nu vor functiona deloc. Nu poti sa faci o fabrica intr-un cartier rezidential si orice afacere care implica un flux mare de clienti care vin si pleaca, cu siguranta va deranja vecinii.

Daca ai de gand sa lucrezi la domiciliu, taie de pe lista ideile care nu pot functiona in aceste conditii. De exemplu, din lista de mai sus, va trebui taiat Manager de afaceri.

Multi se opresc aici. Aleg o idee si se apuca sa o puna in aplicare. Nu face greseala asta. S-ar putea sa-ti pierzi o gramada de timp, energie si bani intr-un esec total. Urmatorii pasi sunt esentiali.
Identificarea profitului si intocmirea unui plan de afaceri sunt parti importante ale procesului de incepere a afacerii.

5.Identificarea profitului

Poate ca ai talentul si abilitatile pentru ceva anume, dar daca oamenii nu sunt dispusi sa plateasca pentru produsul sau serviciile respective, afacerea cade. Pentru fiecare idee de afaceri, trebuie sa-ti raspunzi la 2 intrebari:
– Cu cat sunt oamenii dispusi sa ma plateasca pentru asta?
– Pot obtine un venit suficient de mare din asta?

Sa presupunem ca tu, ca persoana creativa, poti face cuverturi frumoase. Totusi, deoarece confectionarea lor necesita timp, nu poti face mai mult de 2 pe luna. Descoperi ca ai putea vinde o cuvertura cu 600 ron. Asta inseamna ca venitul tau va fi de 1200 ron pe luna. De fapt mai putin, pentru ca nu am luat in calcul cheltuielile pe materiale.
Pare un exemplu superficial, dar multi oameni se pun singuri in aceasta situatie, deoarece nu au fost atenti la aspectul profitului. Succesul in afaceri inseamna profit, si fara profit suficient, nu iti vei permite sa-ti platesti facturile, cu atat mai putin sa o duci bine.

Revezi lista cu ideile de afaceri si evalueaza potentialul fiecareia in ceea ce priveste profitul. Daca raspunsul la nici una din intrebarile mentionate mai sus nu e satisfacator, taie de pe lista optiunea respectiva.
Tu decizi cat de mare trebuie sa fie venitul. Multi oameni desfasoara o afacere part-time pentru a-si suplimenta veniturile si sunt multumiti cu asta. Daca totusi afacerea ta iti aduce intregul tau venit, trebuie sa analizezi foarte atent capacitatea de profit a ideii de afaceri.

6.Fa un plan de afaceri pentru a evalua viabilitatea afacerii tale

Majoritatea oamenilor considera ca intocmirea unui plan de afaceri este necesara doar daca ai nevoie de un imprumut pentru afacerea ta. Dar adevarul este ca acest plan te ajuta sa afli daca ideea ta de afaceri are sau nu sanse de succes. Planul de afaceri trebuie sa insumeze toate elementele ce implica functionarea unei afaceri: cercetarea pietei, analizarea concurentei, planul de marketing prin promovarea activitatii, cel de management cu formarea echipei tale, aspecte operationale si bineinteles financiare.
Daca planul iti arata ca ideea nu-ti satisface asteptarile, taie-o de pe lista si alege alta. Este perfect normal sa treci prin 3 planuri de afaceri pana descoperi afacerea care ti se potriveste.

Un lucru foarte important care trebuie avut in vedere este in ce masura afacerea ta poate face fata crizei, mai ales in conditiile in care anul acesta analistii spun ca in Romania lucrurile nu se vor imbunatati.

Decizia de a incepe o afacere proprie este una foarte importanta si implica numeroase riscuri. Pe de alta parte este o provocare si o lectie de viata care merita invatata. Nu exista scurtaturi pentru a dezvolta o afacere profitabila. Atunci cand pornesti o afacere proprie, nu te poti imbogati peste noapte, asa ca urmarind pasii necesari, iti vei maximiza sansele de succes.

Sursa: About.com
Sursa foto: ColchesterBusinessceter

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.