AAA, numarul ”Fiarei”
Scris de Daniel Ionascu
Traditia crestina aplica “Fiarei” din Apocalipsa numarul 666. Chiar daca explicatiile istorice arata ca e vorba de o anagrama pentru Neron Caisar si Antonius Florus – guvernatorul de atunci al Iudeei – este un bun exeplu de cum fabulatiile si temerile umane prind viata si au apoi istoria lor.
In vremurile noastre gasim aceleasi exemple. Toata saptamana trecuta au vuit site-urile de stiri din lume despre cum “hainii” de la Goldman Sachs au creat instrumente financiare legate de piata ipotecara si apoi au pariat impotriva lor. Ba chiar au aparut si o serie de emailuri in care executivi de top ai bancii se laudau ca au castigat mult mai mult de pe urma pariurilor impotriva pietei ipotecare decat au pierdut investind in ea.
Da, e ceva in neregula cu faptul ca au vandut produse fara a spune clientilor ca e cineva de partea cealalta a franghiei cu bani care speculeaza impotriva lor. Da, e imoral ca se laudau cu cat de mult castiga si apoi au incercat sa ne spuna ca au pariat “doar un pic”.
Viata ca o speculatie
Dar hei, viata insasi este o speculatie! Totul este o speculatie. Cand iti iei un apartament presupui din start ca o sa ai o slujba bine platita care iti va permite sa returnezi ratele. Cum ar fi iei o pozitie “long”. Adica estimezi ca economia va merge bine, ceea ce implica faptul ca salariul nu-ti va scadea sau nu va disparea de tot, si presupui ca piata imobiliara nu va cadea astfel incat valoarea apartamentului pe piata sa nu fie mai mica decat valoarea ipotecii. Cum s-ar zice, sa fie “sub apa”. In plus, cam ai o idee ca moneda in care iei creditul nu se va duce de rapa deci vei reusi sa si “traiesti” nu numai sa fii sclav la banca.
Asa e viata, unii pariaza ca totul urca la infinit si altii ca va cadea in acelasi ritm. Scopul e acelasi pentru toti: bunastarea. A lui. Si facuta cu pretul bunastarii celorlalti. Da, lumea e o jungla, dar n-am descoperit asta acum o ora ca sa ne minunam ca unii pariaza pe crestere si altii pe scadere.
Si cand toti urmeaza frenezia generala ca preturile vor ajunge in cer, e de ajuns sa apara cativa nebuni de partea cealalta, care sa intuiasca realitatea. E natural. Problema nu e la cei care faceau bani din inconstiinta celorlalti de a se arunca irational pe piata imobiliara. Si nici la emailurile lor. Ci la mailurile celor din faimoasele agentii de rating, dupa cum arata laureatul Nobel pentru economie Paul Krugman. Pentru ca AIG, Merrill Lynch, Lehman, RBS, Citigroup s-au bazat pe ratingurile acestor agentii pentru diverse produse financiare. Si da, erau notate cu AAA.
Buletine false pentru baute
Krugman se concentreaza pe angajatii care au dat certificat de buna purtare pe active dubioase de sute de miliarde de dolari. Iar 93% din produsele financiare legate de subprime si impachetate in 2006 au fost AAA. Acum sunt bune de aruncat la gunoi. Conflictul de interese din agentiile de rating e evident: pe de o parte ele erau angajate sa dea calificative corecte pentru diverse bunuri iar pe de alta parte principala lor sursa de bani sunt exact institutiile financiare carora le dau calificative. Pe scurt, daca bancile ameninta ca pleaca cu banii practic Moody’s, Standard & Poor’s si Fitch sunt santajate sa le dea calificative bune.
Subcomitetul senatorial care investigheaza agentiile a gasit orori si aici. Un angajat al S & P explica intr-un mail ca trebuie sa “discute ajustarea criteriilor” pentru activele garantate imobiliar “din cauza amenintarii de a pierde afaceri”. In alt mesaj cineva se plange ca a trebuit sa foloseasca resurse pentru a “masa numerele subprime si alt-A pentru a prezerva cota de piata”.
Paul McCulley de la PIMCO, cel mai mare fond de obligatiuni din lume, a inventat termenul de “banci din umbra” pentru institutiile financiare aflate in centrul crizei. El le-a descris asa: “o crestere exploziva a bancilor din umbra era ca o mana invizibila avand o petrecere, o bauta non-reglementata, cu agentiile de rating dand buletine false” (pentru a procura bautura).
“Satan” poate fi invins. Nu cu apa sfintita, ci cu ratiune, gandire echilibrata!
Etichete: agentii de rating, analiza, extern, Fitch, Moody, Paul Krugman, Standard & Poor's, stiri