Actionarii Yukos strang Kremlinul in menghina

Scris de

yukosFostii proprietari ai Yukos au castigat ieri un proces-cheie la tribunalul international de la Haga, care le permite sa ceara daune de 100 de miliarde de dolari de la statul rus.

Un tribunal de la Curtea Permananta de Arbitraj din Haga a dat dreptul GML Ltd, care controla anterior Yukos, „sa mearga mai departe in cautarea meritelor sale”, un proces care ar putea dura alti 2-3 ani si la capatul caruia sa primeasca daune de 100 de miliarde de dolari, transmite Bloomberg.

Principalele active ale Yukos au fost licitate in 2007 si cumparate de producatorul de stat Rosneft, in timp ce alte active au ajuns la gigantul gazelor Gazprom si Gazprom Neft, bratul sau petrolier. Activele Yukos au fost vandute dupa ce statul rus a cerut de la companie 30 de miliarde de dolari in taxe neplatite. Proprietarul Yukos, Mikhail Khodorkovsky, a fost arestat in 2003 si ispaseste o pedeapsa de 8 ani. Acum este judecat in alt proces, unde ar putea primi aditional 22 de ani. Pe tot parcurusl, Khodorkovsky a spus ca acuzatiile au fost fabricate din cauza opozitiei sale fata de Vladimir Putin, care era atunci presedinte.

Tim Osborne, director al GML Ltd, se asteapta ca Federatia Rusa sa plateasca banii, in caz contrar, potrivit conventiilor internationale, activele Rusiei in afara granitelor vor fi inghetate.

Unii dintre fostii parteneri ai lui Khodorkovsky, precum Leonid Nevzlin, au parasit Rusia si au promis un „proces pe viata” pentru Yukos, potrivit Reuters, citat de The Moscow Times. Arbitrarea internationala a inceput in 2005 La momentul caderii sale, Yukos era cea mai mare companie din Rusia si avea o capitalizare de 40 de miliarde de dolari.

Sursa: Bloomberg

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.