EnBW face loc pentru jocurile Gazprom in Germania

Scris de

enbwEnBW, a treia companie germana de utilitati, a renuntat sa mai preia distribuitorul de gaze Verbundnetz Gas AG (VNG) dupa ce Gazprom a impiedicat-o sa adune suficiente actiuni, in urma targurilor cu Franta.

EnBW dorea sa cumpere cei 48% din VNG pe care EWE AG ii detine la distribuitorul de gaz din fosta Germanie de Est, dar si cele 5,26% din titluri detinute de gigantul francez GdF SUEZ. Saptamana trecuta, insa, Gazprom a avut o rara victorie in tentativa sa de a pune piciorul in Vestul Europei, potrivit Reuters.

Jocurile de culise

In cursul vizitei la Paris, premierul Vladimir Putin a parafat mai multe afaceri energetice si militare cu societatile franceze, printre care vanzarea cotei de 5,26% la VNG catre Gazprom. Gigantul rus al gazelor a anuntat chiar ca doreste sa isi creasca aceast procent. Pana acum Gazprom a dorit sa vanda direct gaze clientilor din Vestul Europei dar a avut dificultati in a se extinde. In 2006 a dorit cumpararea Centrica din Marea Britanie insa dupa ce autoritatile au amenintat cu o „supraveghere robusta”, a renuntat la afacere.

Atat EWE cat si VUB – alianta mai multor orase mari din Estul Germaniei, care detine 26% din distribuitor – au anuntat ca nu se opun ca Gazprom sa isi creasca cota in VNG. Wintershall, unitate a BASF, detine si ea 16% din VNG si a anuntat ca este „simpatetica” in privinta cresterii detinerii Gazprom.
VNG este cel mai mare distribuitor de gaze din Estul Germaniei si importa gaze din Rusia de 40 de ani. Anul trecut a avut un profit net de 140 de milioane de euro si vanzari de 5,5 miliarde de euro.

Cu mana Frantei

Cei 5,2% ai GdF in compania germana valoreaza intre 150 si 200 de milioane de euro. De remarcat, GdF SUEZ doreste sa intre in proiectul Nord Stream, realizat de Gazprom si nemtii de la E.ON si BASF precum si de olandezii de la Gasunie. GdF tinteste o cota de 9%. La inceputul lunii noiembrie, Bloomberg cita surse care declarau pentru Handelsblatt ca cedarea actiunilor se face in schimbul participarii la Nord Stream.

In acelasi timp, celalalt mare grup energetic de stat francez, EdF, a primit unda verde sa se alature proiectului South Stream, cu o cota de 10%. EdF detine circa 45% din EnBW, potrivit Wall Street Journal.

Sursa: Renne.ro

Etichete: , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.