BAE Systems, o amenda de 400 de milioane de dolari in ”Afacerea fregatelor”

Scris de

hms londonBAE Systems este cunoscuta in Romania prin faptul ca a vandut tarii noastre doua fregate la mana a doua in 2003 pentru 116 de milioane de lire sterline. Afacerea a fost controversata de la bun inceput din cauza pretului, insa abia recent a venit prima confirmare.

Dupa opt ani de investigatii, autoritatile din SUA si Marea Britanie au pus compania sub acuzatia de dare de mita pentru a putea prinde mai multe contracte in Arabia Saudita, Tanzania, Cehia, Romania si Africa de Sud, scrie BBC.

Astazi, gigantul militar a anuntat ca a cazut la pace cu autoritatile celor doua tari, actiune in urma careia va plati o amenda de 400 de milioane de dolari, anunta Wall Street Journal, fara a-si recunoaste vina pentru mita.

Cele doua fregate construite in 1984, respectiv 1986, au fost cumparate dupa ce navele ar fi urmatĀ  sa fie casate, si in conditiile in carecare Armata chiliana ar fi platit, pentru o alta fregata britanica doar 13 milioane de euro. Cireasa de pe tort vine din faptul ca cele doua fregate ar fi fost cumparate de fapt cu 200.000 de lire de BAE de la Marina. Acuzatiile afirma ca BAE a platit 7,6 milioane de euro unui politician roman neidentificat.

Totusi, afacerea fregatelor este mica in comparatie cu cele 43 miliardele de lire steline incasate dintr-un contract de furnizare in Arabia Saudita.

Compania este foarte stanjenita de verdict si va castiga mai greu contracte in SUA si Europa, noteaza BBC. Initial autoritatile doreau sa amendeze compania cu 1,5 miliarde de dolari initial.

Am fi curiosi daca autoritatile romane au efectuate vreun demers sa-l identifice pe politicianul cu pricina.

Sursa: RENNE
Sursa foto: RENNE

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.