Bahrainul, “Elvetia Orientului Mijlociu”, ar putea suferi un soc financiar

Scris de

Protestele din Bahrain impotriva conducerii nu au adus implicatii economice semnificative, insa acest lucru s-ar putea schimba din moment ce insula este centrul financiar al Orientului Mijlociu iar bancile sale au active totale de 217 miliarde de dolari.

Bahrainul o fi o insula mititica de doar 1,3 milioane de suflete, dar sistemul sau financiar este o mica Elvetie in zona Golfului Persic. Din moment ce tara nu are mari bogatii de petrol, statul s-a concentrat pe dezvoltarea serviciilor financiare, astfel ca bancile sale si-au balonat activele de trei ori din 2002 pana la 252 miliarde de dolari in 2008. Insa de atunci s-au redus la 217 miliarde in octombrie 2010. Produsul sau intern brut (PIB) este de 52 miliarde de dolari. Situatia este asemanatoare celei a Irlandei, unde bancile au active tot de patru ori mai mari decat PIB-ul. Criza si iesirile de capital au facut ca tara sa ajunga la un deficit de 10% in 2009.
Bahrainul mai are si alte doua probleme: circa 10 miliarde de dolari sunt parcati in fonduri mutuale din regat iar o iesire a acestor bani ar putea epuiza rapid rezervele sale internationale care se cifrau la 3,7 miliarde de dolari.

Industria financiara contribuie cu 25% la produsul intern brut al Bahrainului si detine o mare pondere si in privinta numarului de slujbe. Totusi, spre deosebire de Egipt, produsul intern brut pe cap de locuitor este de 40.000 de dolari. Asta nu inseamna ca nu exista oameni saraci.
Cetatenii sai sunt majoritar siiti dar sunt condusi de o dinastie musulmana sunnita, al-Khalifa.

Ce vor protestatarii

Populatia se plange de greutatile economice, lipsa libertatilor politice si discriminarea siitilor in favoarea sunnitilor. Din cei 1,3 milioane de locuitori jumatate sunt straini iar siitii vor ca guvernul sa opreasca “importul” de sunniti, acuzand ca regimul vrea sa schimbe balanta sociala.
Saptamana trecuta autoritatile au incercat sa “cumpere” bunavointa cetatenilor sai, anuntand subventii de 417 milioane de dolari pentru mancare, dand 1.000 de dinari (2.650 dolari) fiecarei familii. Dar nu a iesit asa cum au prevazut iar protestele au dus deja la 4 morti.
Protestatarii vor plecarea primului-ministru Sheikh Khalifa bin Salman al-Khalifa, care guverneaza de la sfarsitul dominatiei engleze in 1971. Rege este nepotul acestuia, Hamad bin Isa al-Khalifa.
Arabia Saudita, cel mai mare partener comercial al Bahrainului, urmareste si ea cu atentie situatia deoarece si ea are o mare populatie siita. In cazul in care Bahrainul devine instabil, cel mai probabil Arabia Saudita va salva aliatului sau.

Aaa, si sa nu uit: Bahrainul este si gazda celei de-a Cincea Flota a Marinei Americane.

Sursa: Reuters
Sursa foto: www.travel-images.ws

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.