Bancile si bursa din Coasta de Fildes, inchise din cauza haosului politic

Scris de

Sistemul financiar al Coastei de Fildes se confrunta cu mari probleme: bancile au fost inchise iar tranzactiile la bursa au fost suspendate din cauza crizei politice care le trage in jos.

Standard Chartered Plc, Citigroup Inc si BNP Paribas SA si-au inchis toate unitatile din tara, cel mai mare producator de cacao din lume, din cauza ingrijorarilor de securitate care au izbucnit dupa alegerile din 28 noiembrie. Atunci au iesit la rampa doua administratii paralele.

Banca Centrala a Statelor Vest-Africane a cerut bancilor din regiune sa opreasca toate tranzactiile cu agentiile ivoriene confiscate de fostul presedinte Laurent Gbagbo.
Alassane Ouattara, recunoscut de comunitatea internationala drept castigatorul alegerilor, a cerut si el companiilor sa opreasca plata taxelor catre administratia Gbago si a cerut exportatorilor de cafea si cacao sa ridice pentru o luna livrarile. Asta pentru a-l “infometa” financiar pe fostul presedinte care nu se da plecat.

Administratia Gbago a anuntat ca va demara actiuni juridice impotriva unitatilor locale ale BNP si Citigroup pentru inchiderea sucursalelor locale. Ceea ce ar enerva si mai tare investitorii dupa ce guvernul a intrat in incapacitate de plata in aceasta luna pentru eurobonduri de 2,3 miliarde de euro.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: www.picsoclock.com

Etichete: , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.