Belarus si-a platit datoria la Gazprom

Scris de

Dupa indelungate tensiuni, Belarus si-a achitat datoria de 187 milioane de dolari pe care o avea fata de gigantul rus Gazprom, a declarat un inalt oficial guvernamental miercuri.

Disputa dintre cele doua ar putea afecta si alte tari europene. Cele doua parti au facut schimb de acuzatii inca de la inceputul saptamanii. Membrii Gazprom sustin ca Belarusul le datoreaza 192 milioane de dolari, in timp ce presedintele bielorus, Alexander Lukashenko, declara ca Gazpromul datoreaza tarii sale 260 milioane de dolari.

In cursul zilei de miercuri, Gazprom a redus, pentru a treia oara in aceasta saptamana, cantitatea de gaz natural pe care o acorda Belarusului.

Fosta republica Sovietica a platit resursele naturale primite in mai, dar nu si pe cele consumate la inceputul anului. Prin urmare, Gazprom a taiat alimentarea cu 60%.

Belarus a amenintat ca va taia alimentarea cu gaz a Europei pentru a recupera pierderile cauzate de Gazprom. Cu toate acestea, amenintarile nu s-au materializat. Tarile europene primesc 6.25% din totalul de gaz natural importat din Rusia si Belarus.

Gazprom admite faptul ca datoreaza Belarusului bani pentru ca tranziteaza gaz in Europa, dar declara ca fosta republica Sovietica amesteca doua probleme contractuale diferite – alimentarea domestica si tranzitul international.

Compania rusa de gaze naturale nu a platit taxele de tranzit pana acum din cauza birocratiei, a declarat un oficial miercuri.

Rusia exporta aproximativ 20% gaz Europei prin Belarus, iar celelalte 80 de procente prin Ucraina.

Diputele dintre Rusia si Belarus de anul trecut au lasat multi europeni tremurand de frig.

Sursa: CNN
Sursa foto: Interfax

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] cand doreste. Iar Rusia are un istoric bogat cu opriri de gaze si titei atunci cand vrea sa forteze politic sau economic o tara. Sursa: RENNE Sursa foto: Russia […]

  2. […] vai, colosul are picioare de lut. Ca orice companie de stat este birocratica, supusa influentelor politice, ineficienta, haotica si implicata in crima organizata, potrivit documentelor diplomatice americane […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.