Ben Bernanke: Federal Reserve nu va salva UE sau bancile europene

Scris de

Federal Reserve, banca centrala americana, nu va furniza fonduri pentru nicio natiune sau banca europeana, le-a spus Ben Bernanke, seful institutiei, senatorilor republicani din Congres, potrivit Reuters.

“Suntem cu totii ingrijorati, va salva cumva contribuabilul american banci sau natiuni europene”, a spus catre reporteri senatorul Lindsey Graham dupa o intalnire cu presedintele Fed.
“El a spus nu, nu are intentia si nici autoritatea pentru a face asta”, a mai adaugat Graham.

De regula, cand Fed spune ca nu are “autoritatea” sa faca ceva inseamna, de fapt, ca nu vrea. In septembrie 2008, Fed clama ca “nu a avut mijloacele” de a salva Lehman Brothers de la faliment. Adica fix banca ce a aruncat lumea in criza si care e pe cale sa iasa din faliment inainte de a iesi din criza pe care a provocat-o.

Dar Fed avusese prerogative cu cateva luni inainte, in martie, cand a putut salva Bear Stearns, care avea doar 400 miliarde de dolari active fata de cele 639 miliarde ale Lehman. Ulterior, autoritatile au impins Bear Stearns in bratele JPMorgan, intr-o “achizitie” orchestrata cu fonduri guvernamentale. Autoritatile au justificat atunci salvarea Bear Stearns pe motiv ca punea in pericol intregul sistem financiar international. La 30 noiembrie 2007, Bear Stearns avea contracte derivative si instrumente financiare in valoare totala de 13,4 trilioane de dolari.

Presedintele SUA Barack Obama a declarat recent ca Europa are “suficiente” fonduri pentru a iesi singura din criza.

Cu atat mai surprinzatoare e afirmatia lui Bernanke, cu cat in 2008 din la programele sale de salvare s-au hranit inclusiv investitori exotici precum Banca Centrala a Libiei, cele ale Marii Britanii si Japoniei, fonduri de pensii si asiguratori din Suedia si Coreea de Sud sau companii precum Toyota, McDonald’s ori Harley Davidson. Si mai mult, o criza generata de scaparea haturilor in UE, ar duce la Depresiune Economica care sa rusineze criza provocata de americani in 2007-2009.

Sursa: Reuters
Sursa foto: todayforward.typepad.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.