Mamutii industriali s-au imprumutat la Federal Reserve pentru a trai

Scris de

General Electric, Harley Davidson, Verizon, Caterpillar, McDonald’s si Toyota sunt doar cateva din companiile-mamut ale lumii care au fost nevoite sa se imprumute la Federal Reserve, banca centrala americana, pentru a putea supravietui crizei.

Behemotii industriali s-au intors spre Fed dupa ce investitorii din piata de obligatiuni cereau dobanzi mari iar bancile nu mai aveau incredere in economie din cauza activelor toxice pe care deja le aveau in bilanturile contabile. Fed a achizitionat note comerciale de 12 ori de la GE pentru un total de 16 miliarde de dolari, de 33 de ori pentru Harley-Davidson pentru 2,3 miliarde de dolari si de doua ori de la Verizon, totalizand 1,5 miliarde de dolari.

Bancile centrale, clienti exotici

Daca acestea vi se par surprize, inclusiv Banca Centrala Europeana (BCE), Banca Elvetiei si Bank of England au fost nevoite sa se imprumute in toiul furtunii financiare ce s-a abatut peste planeta in ultimii trei ani. Printre clientii exotici se afla si bancile centrale din Japonia, Coreea de Sud, Mexic, Norvegia, Australia, Suedia sau Danemarca.

Fed a publicat ieri detalii despre imprumuturile de trilioane de dolari acordate atat gigantilor cu picioare de lut din sectorul financiar, dar si companiilor si bancilor straine.

Citigroup a tras 1,8 trilioane de dolari

Potrivit unei analize a New York Times, facilitatea Primary Dealer Credit, prin care s-au dat imprumuturi pe termen scurt, a fost accesata de 18 companii financiare, care au luat in total 9 trilioane de dolari. Cel mai mult s-a imprumutat Citigroup – 1,8 trilioane de dolari, Merrill Lynch – 1,5 trilioane, Morgan Stanley a tras 1,4 trilioane si Bear Stearns, care a folosit 960 miliarde de dolari. In timpul crizei Merrill Lynch a fost vanduta catre Bank of America iar Bear Stearns catre JPMorgan Chase.

Goldman Sachs si Morgan Stanley, aproape de colaps

Datele arata ca Goldman Sachs s-a imprumutat de urgenta peste noapte de 84 de ori la Fed pentru sume totalizand 600 de miliarde de dolari. O alta facilitate, ce permitea bancilor de investitii sa se imprumute direct la Fed si nu la bancile comerciale, arata cat de aproape de marginea prapastiei a fost Morgan Stanley: aceasta s-a imprumutat de 212 ori intre martie 2008 si martie 2009, scrie Wall Street Journal.

Bancile straine, pe lista

Subsidiarele americane ale bancilor straine au folosit si ele din greu optiunile: BNP Paribas (originara din Franta) s-a imprumutat de 43 de ori, UBS (Elvetia) de 8 ori, Mizuho Securities (Japonia) de 108 ori. Barclays, care a cumparat bucata nord-americana a Lehman, s-a imprumutat si ea.

Transparenta mai multa

Fisierele postate de Federal Reserve pe site dau informatii despre mai mult de 21.000 de tranzactii efectuate intre decembrie 2007 si iulie 2010. Fed a fost obligata sa prezinte datele datorita votarii unei legislatii pentru face banca centrala mai transparenta. In curand va fi realizat si un audit al acestor operatiuni.
Fed sustine ca nu exista nicio paguba din aceste operatiuni pentru contribuabili. Mai multe puteti cauta in baza de date a WSJ.

Sursa: New York Times
Sursa foto: New York Times

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (2)

 

  1. […] ale Marii Britanii si Japoniei, fonduri de pensii si asiguratori din Suedia si Coreea de Sud sau companii precum Toyota, McDonald’s ori Harley Davidson. Si mai mult, o criza generata de scaparea haturilor in UE, ar duce la Depresiune Economica care sa […]

  2. […] American Express si Capital One pana la gigantii auto General Motors si Chrysler. Ulterior si mamutii industriali au beneficiat de credite ieftine puse la dispozitie, intre care General Electric, Harley Davidson, Caterpillar, Toyota ori companii din alimentatie, ca […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.