Lehman Brothers a iesit din faliment inainte de a se termina criza
Scris de Daniel Ionascu
Lehman Brothers a iesit marti de sub protectia creditorilor la trei ani si jumatate de la declansarea celui mai mare faliment din istorie, cu active de 639 miliarde de dolari.
In fatidica zi de 15 septembrie 2008, Lehman, a patra banca de investitii din SUA, cerea falimentul iar Merrill Lynch se vindea de urgenta catre Bank of America. Ziua urmatoare o amenintare mult mai mare aparea, cand colosul asigurarilor AIG a avut o nevoie crunta de bani si a fost nationalizat. Ulterior, inclusiv Bank of America a avut nevoie de fonduri de salvare din cauza pierderilor imense cauzate exact de achizitia sa.
Acesta a fost momentul la care criza, pornita de la piata imobiliara americana s-a internationalizat, afectand banci, burse si, in final, companii si vietile oamenilor simpli. Lumea intreaga a intrat in vrie, iar “spirala mortii” a fost stopata cu trilioane de dolari aruncati de guvernele si bancile centrale ale lumii. Si culmea, noile valuri ale crizei nici macar nu au fost depasite, omenirea avannd inca de rezolvat criza datoriilor si scumpirile materiilor prime pe bursele internationale.
Lehman are in conturi acum 65 de miliarde de dolari si va incepe sa isi plateasca creditorii, care au adunat cereri totalizand 300 de miliarde de dolari potrivit Reuters, sau 450 de miliarde conform AFP.
Falimentul sau l-a depasit cu mult pe cel al Enron si a fost de departe cel mai complex din istoria umanitatii, implicand 7.000 de entitati legale in 40 de tari.
Ce au salvat statele: banci, asiguratori, constructori auto, tari
In valtoarea crizei financiare aproape toti behemotii bancari din SUA au fost fortati sa “inghita” ajutoare financiare si au folosit facilitatile de urgenta puse la cale de autoritati pentru a insanatosi sistemul. Intre acestea se afla inclusiv JP Morgan si Goldman Sachs, dar si Morgan Stanley, Wells Fargo ori Citigroup. La acestea se adauga altele mai mici, precum CIT Bank, US Bancorp, BB&T, State Street sau Bank of New York Mellon. Ulterior programul a fost extins pentru a salva aproape pe oricine, de la operatorii de carduri American Express si Capital One pana la gigantii auto General Motors si Chrysler. Ulterior si mamutii industriali au beneficiat de credite ieftine puse la dispozitie, intre care General Electric, Harley Davidson, Caterpillar, Toyota ori companii din alimentatie, ca McDonald’s.
Si in restul lumii au fost operate salvari spectaculoase de la faliment, rasunatoare fiind colapsurile Royal Bank of Scotland (RBS), Lloyds, Fortis, Dexia, UBS sau Commerzbank. Ulterior au fost salvate inclusiv state cu probleme, precum Grecia sau alte state ce au apelat la Fondul Monetar International, ca Romania, Ucraina, Ungaria ori Pakistan.
Etichete: AIG, American Express, asigurari, auto, banci, Bank of America, Capital One, Caterpillar, Chrysler, Citigroup, Commerzbank, criza, Dexia, Enron, extern, falimente, FMI, Fortis, General Electric, General Motors, Goldman Sachs, Grecia, Harley Davidson, industrie, JPMorgan Chase, Lehman, McDonald's, Merrill Lynch, Morgan Stanley, RBS, recomandari, stiri, Toyota, UBS