Berlinul a reusit sa-si reduca din deficit
Scris de Autor invitat
Cresterea primei economii europene a atins 3% in 2011, ceea ce ii permite sa-si reduca din deficitul public pana la 1% din PIB si sa respecte criteriile disciplinei bugetare europene, conform cifrelor publicate astazi de biroul pentru statistici Destatis. In 2010, prima economie europeana a inregistrat o crestere record de 3,7%, cu un deficit public de 4,3%.
In al patrulea semestru, PIB-ul ar fi trebuit totusi sa se retraga pana la 0,25% conform Destatis.
In 2011, consumul a crescut cu 1,5%, asta fiind punctul slab al Germaniei. Exporturile au crescut cu 8,2%, iar investitiile private in echipamente au crescut cu 8,3%, conform cifrelor provizorii.
Cu 26,7 miliarde de euro, reprezentand 1% din PIB, deficitul public a revenit sub procentul de 3%, impus de tratatele europene. Germania pare ca si-a revenit mai repede decat marii ei vecini, care inca nu si-au publicat cifrele oficiale.
Franta inregistreaza o crestere de 1,75% si un deficit public de 5,7%. Anglia prevede o crestere de 0,9% pe 2011 si un deficit public de 8,4% pentru anul bugetar 2011-2012 (care se finalizeaza in martie).
In opinia economistilor, economia germana ar trebui sa incetineasca in 2012, chiar sa regreseze la inceputul acestui an, din cauza crizei de incredere care ingroapa zona euro. Guvernul se bazeaza pe o crestere de 1%.
Modelul economic german, bazat pe o puternica industrie de export, a permis o revenire viguroasa dupa o profunda recesiune in 2009 si dupa scaderea somajului, cu riscul cresterii de inegalitati.
Inmultirea locurilor de munca part-time, dar si o scadere salariala generalizata au impiedicat rata germanilor care se afla in pragul saraciei sa coboare sub 14%, unde stagneaza de mai multi ani, conform unui studiu recent.
Autor: Ioana Brinzei
Etichete: Anglia, Berlin, buget, criza economica, deficit public, extern, Franta, Germania, PIB, stiri