Bloomberg: Deutsche Bank poate transfera criza din Europa in SUA
Scris de Daniel Ionascu
Cu active 2,28 trilioane de euro, adica aproximativ 3,08 trilioane de dolari, Deutsche Bank unul dintre principalii “concurenti” care e in stare sa transforme criza europeana a datoriilor intr-una cu adevarat internationala, se arata intr-un editorial publicat pe Bloomberg.
Probabil nu ati auzit niciodata de Taunus, dar aceasta este a opta banca din SUA ca marime, cu active de 380 de miliarde de dolari, scrie Simon Johnson, fost economist-sef al Fondului Monetar International (FMI) intre 2007 si 2008 si profesor la Sloan School of Management din cadrul Massachusetts Institute of Technology (MIT).
Deutsche Bank are una dintre cele mai mari expuneri pe datoriile statelor europene.
Too big to exist – a doua banca planetara
Deutsche Bank, a doua banca mondiala ca marime, are lichiditati de doar 51,9 miliarde de euro, ceea ce inseamna ca raportul intre active si capital este de 44. Acest indicator e mult mai mare fata de cel de-al doilea trimestru, cand era de 36, activele fiind de doar 1,849 trilioane de euro iar capitalul de 51,6 miliarde.
Comparativ, JP Morgan are de doua ori mai mult capital si active cu 20% mai putine.
Partea problematica este ca Taunus are doar 4,876 miliarde de dolari capital si este foarte expusa la criza imobiliara americana. Activele sale sunt de 78 de ori capitalul.
Mai trebuie mentionat ca Taunus a avut nevoie de aproape 20 de miliarde de dolari fonduri pentru a atinge standardele americane bancare iar mama sa, Deutsche Bank, a incercat sa o declasifice total ca banca pentru a nu mai respecta niciun standard de capitalizare.
Potrivit raportelor, intre 2008 si 2009, Deutsche Bank a primit 11,8 miliarde de dolari din salvarea asiguratorului American International Group (AIG) si alte 2 miliarde de dolari printr-o facilitate a Federal Reserve, banca centrala americana.
Sa cauti necazul cu lumanarea
Editorialul se incheie apoteotic: autoritatile ar trebui sa ceara Deutsche Bank sa puna mai multi bani in Taunus, sau, daca nu, guvernul german. Altfel, ar insemna sa cauti necazurile cu lumanarea…
Asta daca nu cumva pune lumea la incercare Unicredit – ale carei obligatiuni se tranzactioneaza la categoria “junk” dupa ce a postat o pierdere de 10,6 miliarde de euro, sau BNP Paribas – expusa in Grecia si Franta, distrug lumea mai inainte sa apuce Deutsche Bank…
Etichete: banci, BNP Paribas, Deutsche Bank, extern, Germania, stiri, SUA, Taunus, Unicredit