De fapt, incalzirea globala a distrus dinozaurii
Scris de Daniel Ionascu
Mai stiti teoria cu asteroidul ucigas care a cazut in peninsula Yucatan din Mexic si a provocat un dezastru atat de mare incat a omorat dinozaurii? Uitati-o! Pentru ca nu a fost indeajuns sa provoace o extinctie in masa.
Un nou studiu care urmareste evolutia planctonului in timp a pus capac teoriei care pune disparitia dinozaurilor doar pe impactul cu un corp ceresc. Cel putin asa crede autoarea sa, profesoara de geostiinte Gerta Keller, de la Princeton.
Ea si echipa sa au urmarit o anumita specie de plancton, numita Foraminifera, si au gasit ca extinctia in masa de la sfarsitul Cretacicului, de acum 65 de milioane de ani, a fost cauzata de eruptiile vulcanice din platoul Deccan, din India, o zona de vreo trei ori mai mare decat Franta.
Vulcanismul, adevaratul ucigas
Analiza sa arata ca vulcanismul a dus la aruncarea in atmosfera a unor cantitati de dioxid de carbon si dioxid de sulf de 30 de ori mai mari decat asteroidul care s-a prabusit in Chicxulub. Mai departe, asta a cauzat o mare cadere de temperatura, deteriorand conditiile de mediu. Plus ploi acide, care au distrus vegetatia, hrana dinozaurilor si afectand in final tot mediul, inclusiv gigantii.
Planctonul este un fel de indicator asupra biodiversitatii iar studiul sau pe diverse roci din India arata ca ecosistemele erau deja in cadere la finele Cratacicului. In plus, pe langa asteroidul cazut in Mexic, ea a mai gasit inca un crater, din Meghalaya, India. Avand in vedere fragilitatea mediului, meteoritul indian doar a pus capat situatiei.
In 2000, studentii lui Keller au descoperit in Mexic straturi de sferule, mici particule de sticla rezultate din impactul asteroidului din Yucatan. Or, acestea erau cu 12 metri sub nivelul extinctiei, ceea ce inseamna ca meteoritul a lovit inainte ca disparitia sa aiba loc. Alte analize din zona Yucatan au aratat ca meteoritul a lovit cu 300.000 de ani inainte ca dinozaurii sa moara de tot.
Cronologia dezastrului, minut cu minut
Iar singurul alt dezastru care se intampla in acea perioada a fost vulcanismul din platoul Deccan, care s-au intamplat in trei faze apropiate intre ele ca perioada. O prima faza, micuta, a inceput cu 2,5 milioane de ani inainte, acum 67,5 milioane de ani. Dupa care a sosit acum 65 de milioane de ani cea mai masiva dintre toate, care a contabilizat 80% din lava ce a erupt. Aceasta e ras aproape 100% din planctonul Foraminifera cu sute de mii de ani inainte sa apara asteroidul si a initiat extinctia globala. Ulterior, la inca 300.000 de ani distanta un al treilea dezastru a mai tinut planeta aproape nelocuibila inca jumatate de milion de ani. In fapt, acestea au fost cele mai mari eruptii din istoria Terrei.
Supravietuitorii s-au micsorat
Dintre alte implicatii se mai arata si ca la 500.000 de ani dupa extinctie, speciile ramase s-au micsorat, iar noi specii marine mari nu au aparut decat dupa cea de-a treia faza a eruptiilor. Asta sugereaza viata a inceput sa recupereze terenul pierdut doar dupa ce atmosfera a devenit mai putin otravitoare.
Analizele din cadrul sedimentelor Meghalaya au aratat o planeta inospitabila cu mare umiditate, furtuni severe si o gramada de plancton din specia Guembelitria cretacea, un oportunist al dezastrelor care “infloreste” in mediile devastate si unde putine alte animale supravietuiesc.
Si asa se explica si de ce au disparut si mosasaurii o data cu dinozaurii…
Etichete: asteroizi, Cretacic, dinozauri, extern, extinctii, fosile, Gerta Keller, India, mediu, mosasauri, plancton, Princeton, recomandari, reptile, stiri, studiu, viata, vulcani