De ce au disparut mosasaurii si au supravietuit crocodilii?

Scris de

Daca un asteroid sa

Cheap viagra soft online

u o cometa au lovit Pamantul, cum de au supravietuit crocodilii si au disparut mosasaurii?

Recent, o echipa de specialisti a analizat dovezile privind tragedia de la sfarsitul Cretacicului si a ajuns la concluzia ca un asteroid a dus la disparitia dinozaurilor si altor mari reptile, permitand mamiferelor sa cucereasca planeta.

Totusi, teoria asteroidului are mai multe “gauri”. De o vreme incoace ma fascineaza mosasaurii, adevarate masinarii de ucis. Iar asteroidul nu explica foarte clar de ce nu au supravietuit acestia.
De exemplu, o data cu mosasaurii traiau si numeroase specii de crocodili si rechini. Asadar, cum de asteroidul i-a nimicit doar pe primii?

Mosasaurii, adevarata enigma

In privinta crocodililor, paleontologii arata ca la impactul cu asteroidul, crocodilii au reusit sa traiasca deoarece s-au hranit cu lesurile altor animale. Ba mai mult, ei pot sta luni de zile nemancati pana ce atmosfera s-a limpezit si aerul s-a curatat. Iar ca raspuns la atmosfera plina de noxe si gaze periculoase ei si-au folosit abilitatea de a-si tine respiratia stand in ape.
Acum, de ce nu ar fi putut face acelasi lucru si mosasaurii? Si ei traiau in ape, si ei puteau manca pesti morti si alte vietuitoare hacuite de asteroid. Ba in plus fata de crocodili, ei erau in varful lantului trofic, putand deci supravietui teoretic cel mai mult, pana ce nu mai existau animale cu care sa se hraneasca. Ca atare, ar trebui ca, evolutionar vorbind, sa se micsoreze de la cei 15-20 de metri pe care ii atingeau, dar nu sa dispara.
Se poate argumenta ca marimea a fost cea care i-a ucis. De regula, animalele foarte mari traiesc in numere mici iar cele mici in numere foarte mari. Acesta a fost, probabil, argumentul pentru supravietuirea micilor mamifere in dauna marilor reptile. Da, au disparut marii pesti o data cu dinozaurii. Dar la fel cum existau specii gigant de mosasauri, de 20 de tone, existau si de crocodili si rechini. Si in acelasi timp existau si mosasauri mici, de doar cativa metri, dupa cum situatia era la fel si la rechini si la crocodili. Si din moment ce mediul acvatic i-a ajutat pe unii si conditiile erau aceleasi pentru toti, putem presupune ca si mosasaurii trebuiau sa fie propulsati pe scara evolutionista in acelasi mod. Or, nu s-a intamplat asta.

Un alt criminal in serie

Seria de documentare “PaleoWorld”, prezentata pe Discovery, prezinta si alte argumente impotriva teoriei asteroidului. De exemplu, au supravietuit catastrofei o serie de animale mult mai sensibile decat dinozaurii sau mosasaurii: broastele tropicale si testoasele. De ce norul de cenusa aruncat in atmosfera, aerul otravit si lipsa hranei a afectat dinozaurii si nu sensibilele broaste, care sunt foarte fragile la schimbarea climei? Poluarea si incalzirea globala ne arata ca printre cele mai afectate astazi sunt testoasele marine. Asadar de ce sunt in pericol acum si nu in catastrofa de la finele Cretacicului? De ce ele au ramas iar marile reptile acvatice nu?

Planctonul i-a omorat?

Mai multe studii sugereaza ca trebuie cautat un alt “criminal in serie”. Unul dintre acestea, publicat in Science, arata ca urmele impactului asteroidului (stratul de iridiu extraterestru) sunt diferite de granita dintre Cretacic si Tertiar. Ceea ce inseamna ca dinozaurii, mosasaurii si celelalte mari reptile au mai supravietuit 6-8 milioane de ani dupa impact. Iar altul arata ca acidifierea oceanelor lumii se produce acum in cel mai mare ritm de la dinozauri incoace. Ceea ce ofera un indiciu ca adevaratul criminal trebuie cautat in alta parte. Si e unul foarte mic: planctonul. Daca planctonul a fost afectat, atunci abundenta de hrana a disparut, ceea ce a dus la stergerea din istorie si a pestilor si pradatorilor lor: mosasaurii, plesiosaurii, pliosaurii. Saptamana trecuta, un alt studiu a venit sa dea un nou suflu acestei teorii.
Cercetatorii britanici de la Plymouth University spun ca dinozaurii au inceput sa dispara de acum 137 milioane de ani, cand o scadere severa de temperatura a avut loc. Studiul fosilelor si mineralelor din Arctica, insulele Svalbard si Norvegia a aratat ca acest fenomen a schimbat directia curentilor oceanici. Ceea ce inseamna ca mosasaurii au murit de foame. Problema este daca teoria schimbarilor climatice, care explica disparitia mosasaurilor, raspunde si la misterele disparitiei dinozaurilor de pe uscat. Deocamdata dezbaterile inca se poarta.

Povestea norocului uman

Asteroidul care a sters dinozaurii de pe fata pamantului si monstrii din oceane face parte dintr-o poveste care ne face sa ne simtim bine. Daca dinozaurii nu dispareau violent, mamiferele nu le luau locul si, in final, noi n-am fi reusit sa existam. Ne face sa ne simtim norocosi, sa ne simtim bine. Dar in acelasi timp ne face mai putin responsabili. Fata de mediu si, in ultima instanta, fata de noi insine.
De peste timp, mosasaurii ne avertizeaza ca vom sfarsi ca ei. Si asta daca nu avem grija de planeta. Ei nu puteau, noi putem! Sau preferam sa ne ascundem capul in nisip si credem in norocul nostru si in asteroidul ucigas…

Sursa: RENNE
Sursa foto: Photobucket

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] Si asa se explica si de ce au disparut si mosasaurii o data cu dinozaurii… […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.