Noul prim-ministru spaniol, Mariano Rajoy, incepe lupta impotriva crizei

Scris de

Dreapta spaniola a obtinut o victorie fara precedent in urma alegerilor legislative. Partidul Popular, indepartat de la putere in 2004 de socialisti, a realizat de data aceasta o majoritate absoluta, castigand 70% din voturi.

Mariano Rajoy, viitorul prim-ministru,  a promis ca va face tot ce-i sta in puteri pentru a lupta impotriva crizei, pentru a reduce somajul, deficitul si datoria mare a tarii, dar a recunsocut ca “ca nu va putea face minuni”.

Sub  presiunea pietelor financiare, noul sef al Guvernului va trebui sa actioneze prompt pentru a incerca sa redreseze situatia Spaniei, care reprezinta a patra putere a zonei euro si care astazi este amenintata de recesiune si de o rata record a somajului, de 21, 5%.

Pe de alta parte, sectorul bancar trebuie si el reformat,  caci tara are o datorie de 176 de miliarde de euro din cauza izbucnirii crizei imobiliare. In 2012, datoriile bancilor si ale Trezoreriei ar putea ajunge la 335 miliarde de euro, ceea ce ar aduce Spania in situatia de a avea nevoie de un ajutor de peste 100 miliarde de euro. Mariano Rajoy negociaza deja cu cancelarul german, Angela Merkel, conditiile unui sprijin financiar din partea Uniunii Europene.

Inca din luna mai a acestui an, spaniolii au fost supusi unei politici de austeritate ce a dus la scaderea salariilor functionarilor cu 5%, inghetarea pensiilor si ridicarea varstei de pensionare de la 65 la 67 de ani. Cu toate acestea, se pare ca vor fi luate noi masuri de austeritate.

Pantru a aplica aceste masuri, Rajoy dispune de o majoritate confortabila. Partidul Polular are 187 de deputati in Congres, camera inferioara a Parlamentului, pe cand socialistii au numai 109 deputati. In total, 350 de deputati si 208 senatori au fost alesi, pentru patru ani, prin scrutinul proportional. Partidul Populuar va fi capabil, daca majoritatea sa absoluta se va confirma, sa guverneze singur tara fara a face aliante cu partidele nationaliste regionale, asa cum au facut socialistii.

Ca si omologii sai, Geores Papandreou si Silvio Berlusconi, primul-ministru socialist, Jose Luis Zapatero, a trebuit sa demisioneze dupa ce a luat masuri economice draconice, desi, din punctul sau de vedere, necesare.

Sursa: Le Parisien
Sursa foto: Expansion.com

Etichete: , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.