Caderea unui imperiu: magnatul care a pierdut 30 de miliarde de dolari intr-un an

Scris de

Acum un an de zile brazilianul Eike Batista era pe val: avea o avere estimata la peste 32 de miliarde de dolari si nimic nu parea sa-i impiedice ascensiunea. Acum, ceea ce l-a ridicat – minele, petrolul, proiectele energetice si materiile prime – i-au si taiat zborul.

Averea celui mai bogat om din Brazilia si chiar America de Sud a scazut spectaculos, pana la doar 2,8 miliarde de dolari, dupa o serie de proiecte anulate si tinte neindeplinite. Magnatul planuieste vanzarea de active si renegocierea datoriilor pe care le are.

Producatorul de minereu de fier MMX Mineracao & Metalicos SA a anuntat ca isi va suspenda operatiunile la mina Corumba pentru sase luni si va concedia toti muncitorii, scrie Bloomberg. MMX a produs anul trecut 7,4 milioane de tone metrice, din care Corumba aconta circa 1,4 milioane. MMX a anuntat luna trecuta ca se afla in negocieri pentru vânzarea de active sau de actiuni catre Glencore Xstrata sau Trafigure Beheer BV. Titlurile sale au pierdut 64% in 2013 iar aceasta este singura companie listata a lui Batista, din sase, care are profit operational.

In urma cu câteva zile Batista si-a dat demisia si din functia de presedinte al consiliului de administratie al MPX Energia, ca parte a unui acord cu nemtii de la E.ON, care vor prelua un control mai mare al companiei, printr-o majorare de capital.

Producatorul sau de titei, OGX Petroleo & Gas Participacoes SA, a anuntat in aceasta saptamâna ca ar putea opri productia anul viitor la singurul sau zacamânt exploatat. Batista cauta parteneri pentru a injecta capital proaspat in OGX dupa ce compania a renuntat la trei proiecte offshore. O parte a banilor adunati din vânzarea de active ale companiilor afiliate lui Batista vor fi folositi la consolidarea OGX.

Sursa: Bloomberg
Sursa foto: gcaptain.com

Etichete: , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. Trebuie sa luam lectii de la toate aceste falimente (si e primul exemplu de acest fel). Intotdeauna sa te astepti la ce e mai rau pe timp de criza si sa faci dinainte un plan pentru aceasta.

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.