Studiu: Plasele de paianjen folosesc electricitate pentru a atrage prada

Scris de

Toata lumea stie cum se prinde o insecta in plasa unui paianjen: este imobilizata in fire din cauza unui lipici foarte puternic. Ei bine, potrivit unjui studiu publicat in Scientific Reports, paianjenii folosesc o arma mult mai subtila: electricitatea.

Cercetatorii Victor Manuel Ortega-Jimenez si Robert Dudley de la Universitatea California din Berkeley au descoperit ca panza de paianjen isi schimba forma ca raspuns la sarcinile electrostatice ale insectelor si ca gandacii incarcati pozitiv sunt, de fapt, atrasi de plasa!
Se banuia deja ca paianjenii schimba forma panzei pentru a prinde insecte diferite, dar pana acum nu se stia cum. Ortega-Jimenez a emis ipoteza ca electricitatea ar avea de jucat un rol, dupa ce a observat ca panza de paianjen isi schimba forma de fiecare data cand fiica se trecea cate o jucarie incarcata electrostatic pe langa o astfel de plasa.

Intrigat, el si Dudley au inceput sa colecteze panze de paianjen din campusul din Berkeley si le-a pus in fata unor albine, musculite de otet, a unor paduchi de frunze si a unor picaturi de apa.

Ei bine, surpriza: albinele si alte insecte au generat electricitate in zbor, mai ales datorita batailor rapide de aripi. In experimentele lor, Ortega-Jimenez si Dudley au descoperit ca insectele incarcate cu o sarcina pozitiva erau atrase in panza de paianjen si ca aceasta, intr-adevar, isi schimba forma. In alte cazuri, plasa de paianjen se arcuia spre interior pe masura ce insecta se apropia, facand si mai probabil ca aceasta sa se prinda.

Problema este ca nu se cunoaste daca aceasta tactica este folosita si printre alte specii de paianjen. Cei doi cercetatori au folosit in testele lor plasa paianjenului cu cruce, despre care se stie ca nu se hraneste cu albine. Arahnidele mananca, de obicei, muste, care nu au fost inca testate pentru sarcina electrostatica.

Nu-i asa ca este uimitor atunci cand un lucru simplu se dovedeste, dintr-o data, extraordinar?

Sursa: The Verge
Sursa foto: Flickr

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.