China isi continua ofensiva energetica in Nigeria

Scris de

China a luat fata Rusiei in incercarea de a pune un “cap de pod” in Nigeria, statul cu cele mai mari exporturi de petrol din Africa.

Cele doua state au semnat astazi un acord pentru a construi 3 rafinarii in statul african, pentru 23 de miliarde de dolari. Miscarea vine de folos ambelor state: Nigeria isi va creste furnizarea de benzina pe piata interna iar gigantul asiatic incearca un acces mai mare la petrol acum cat preturile sunt mici si are o rezerva valutara imensa, de 2 trilioane de dolari.

Nigeria este o tara a paradoxului- exporta cel mai mult titei brut din Africa, dar importa benzina deoarece nu are capacitate de rafinare pentru consumul intern. Miscarea reprezinta o victorie a guvernului nigerian impotriva marilor companii petroliere din Europa si SUA, care nu s-au spetit sa opereze rafinarii in tara desi autoritatile au insistat. Guvernul subventioneaza pretul benzinei, ceea ce inseamna ca rafinariile opereaza pe un profit de nimic sau chiar deloc.In plus exista o mare piata neagra cu produse petroliere. Nigeria are 4 rafinarii, operate de stat prin compania NNPC, si importa 85% din carburanti.

Fiecare din cele trei rafinarii vor pompa 250.000 de barili pe zi de produse rafinate. Finantarea va veni de la China Export & Credit Insurance Corp si un grup de banci.
Cine va beneficia? China State Construction Engineering Corp – care va construi rafinariile si China National Petroleum Corp (CNPC– cea mai mare companie petroliera dupa active) si CNOOC Ltd, compania chineza care opereaza campurile maritime.
China importa 28.000 de barili pe zi, o picatura din importurile totale de 4,77 milioane de barili pe zi in 2009.

Sursa: Wall Street Journal
Sursa foto: Robert Amsterdam

Etichete: , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.