Citigroup si Bank of America ar trebui dezmembrate

Scris de

Bank of AmericaMarile banci care n-au avut performante ar trebui sparte inainte de a deveni pericole pentru intregul sistem financiar, a declarat la CNBC analistul Mike Mayo de la Credit Agricole.

Mayo este autor al cartii “Exil pe Wall Street: lupta unui analist pentru a salva marile banci de ele insele”, care tocmai a fost lansata marti. El s-a referit in mod specific la Bank of America si Citigroup care ar fi exemple clasice unde actionarii ar trebui sa preia fraiele si sa inlature directorii neperformanti. Guvernanta corporativa proasta si nu slabiciunile fundamentale ale capitalismului sunt motivul pentru care oamenii nu mai au incredere in banci, crede el. “Sa luam banca cu banca, companie cu companie, director cu director, presedinte cu presedinte, sa luam toata lista la rand…si sa incepem sa facem curatenie”, a spus el.

Urmarind institutii specifice, el l-a aratat cu degetul pe presedintele Citigroup, Dick Parsons: “nu stiu de ce inca mai are un loc de munca”. Mayo cere ca in cazul unor colosi precum Citigroup si inca una-doua banci, ale caror actiuni n-au performat in ultimul deceniu, atunci ar trebui dezmembrate in bucati care pot fi manageriate mai usor.

Analistul spune ca in ciuda furtunilor si crizelor, managerii Citi au nu au avut scaderi la compensatiile banesti. El argumenteaza ca desi directorul executiv actual Vikram Pandit are un salariu de un dolar, el deja a primit bonusuri de 38 de milioane de dolari in 2008 si 165 de milioane de dolari cand si-a vandut fondul sau speculativ. Sub conducerea lui actiunile Citi au scazut cu 90%.

“Am macelarit capitalismul. Asta nu e capitalism”, a mai afirmat el. “Capitalismul nu a dat gres. Lipsa capitalismului este ceea ce a cauza spargerea sistemului. Capitalmul are multi ochi atintiti la piata si actionand la ceea ce vad, si fiind stimulati sa actioneze”. In acest caz, directorii n-au actionat.

Cand a avut si cand nu dreptate Mayo

Mayo are un istoric bogat de lupta impotriva bancilor chiar din interiorul sistemului. In mai 1999 a scris un raport de 1.000 de pagini prin care sfatuia investitorii sa vanda actiunile a 47 de banci cand majoritatea celorlalti analisti ziceau inversul. La o luna dupa aparitia raportului, actiunile respective au inceput sa scada una cate una. In anul 2000 a fost dat afara de la Credit Suisse First Boston dupa ce a scris un raport negativ care a facut ca investitorii sa vanda titlurile companiei si actiunile sa scada. De cateva ori a fost audiat in fata Congresului SUA pe tema bancilor, discutii in care si-a expus parerea critica.

Totusi el are si o “pata” la activ: in 2007 el sfatuia investitorii sa cumpere actiuni la Lehman Brothers si nu si-a schimbat optica pana cand actiunile sale cazusera cu 70%. El a mai gresit si cand a taiat de cateva ori ratingul JPMorgan Chase inainte de criza. A avut insa dreptate cu Bear Stearns, Merrill Lynch si Citigroup, anuntand ca vor avea probleme.

Sursa: CNBC
Sursa foto: NYDN

Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.