Culise: Guvernul a spus un “NU” hotarat privatizarilor

Scris de

Executivul se impotriveste planului FMI de a a privatiza pachetele majoritare la o serie de companii de stat precum Electrica, Complexul Energetic Oltenia, Tarom si CFR Marfa, potrivit unor surse guvernamentale.

FMI insista de la sosirea in Romania pe trecerea de la listarea companiilor de stat pe bursa la privatizarea acestora cu investitori strategici, pe motiv ca pietele de capital din lumea intreaga au scazut brusc in ultima vreme din cauza crizei datoriilor. Anterior, surse din FMI, au precizat ca discutiile pornesc la vechea lista.

Autoritatile au anuntat ca se va continua programul de listari bursiere, respectiv cate 15% din Tranelectrica, Transgaz si Romgaz si 9,84% din Petrom. Suplimentar se vor mai face doua oferte publice initiale la Hidroelectrica si Transelectrica, cu cate 10%, si 15% din Electrica Furnizare.
Aceasta va fi formata din fuziunea filialelor de furnizare ale Electrica. Grupul Electrica a raportat un profit brut de 142 de milioane de lei pe primele noua luni, cu 350% peste cel inregistrat in acelasi interval din 2010.

Complexul Energetic Oltenia va fi format din fuziunea complexurilor energetice Turceni, Rovinari si Craiova, plus Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), ajungand la o cifra de afaceri de aproape un miliard de euro, circa 20.000 de angajati. Mai mult, va fi primul producator de energie din tara, cu o cota de 40%, si ar fi controlat rezervele de lignit ale tarii, pe modelul privatizarii Petrom.
Aceeasi soarta o va avea si viitorul Complex Hunedoara, care va fi format din cele patru mine viabile de huila din Valea Jiului ale Companiei Nationale a Huilei (CNH) si termocentralele Mintia si Paroseni.

Pentru Tarom si CFR Marfa erau programate anterior listarea a cate 20% din capital.

Acum cateva zile, Alexandru Sandulescu, director in cadrul ministerului Economiei, declara ca FMI “pune o anumita presiune” pe privatizarea Electrica si a Complexului Oltenia, insa nu e interesat de vanzarea termocentralelor neprofitabile si cu probleme.

Update: Comunicatul oficial al ministerului Economiei mentioneaza ca se vor privatiza Electrica Furnizare si Electrica Serv (pe bucati). Distributiile de electricitate sunt scoase d epe lista.

Sursa: RENNE
Sursa foto: philebersole.files.wordpress.com

Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.