Corul bocitoarelor corporatiste

Scris de

bocitoareNu stiu voi ce faceti acum, dar eu nu pot sa nu observ un fenomen care s-a inmultit necontrolat in ultimii ani: ciupercaraia de organizatii patronale si ale investitorilor, care, toata ziua-buna ziua, ii auzi peste tot, pe voci ca la cor, cerand fiecare cate ceva statului.

Consiliul Investitorilor Straini, AmCham, Asociatia Romana a Bancilor, Colitia pentru Dezvoltarea Romaniei au toate, care mai de care, cam aceiasi membri si aceleasi idei fixe.

Capitalismul feroce cu subventii se tine: Petrom vrea redevente mici, Fondul Proprietatea critica “taxa pe stalp” pentru ca ii mananca profitul, bancile incearca prin orice mijloace sa schimbe legislatia privind clauzele abuzive, transportatorii se plang de super-acciza de 7 centi, agricultorii isi vor primi si ei diferenta inapoi de la stat, feroviarii vor si ei, CEZ se plange de certificatele taiate, Alro si ArcelorMittal se plang si ele tot de certificate, dar pentru ca sunt prea multe, InterAgro si Azomures vor gaze ieftine, Rompetrol vrea actiunile statului la rafinaria Petromidia, “baietii destepti” vor inapoi contractele cu Hidroelectrica, Biserica vrea subventii pe terenuri agricole, Vinci nu vrea sa isi asume riscuri la autostrada Comarnic-Brasov, Nuclearelectrica si chinezii vor garantii financiare de la stat astfel incat sa faca reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda…

Toate acestea au doua lucruri in comun: e o cerseala organizata si, in final, statul, adica noi toti ajungem sa le platim. Caci sa fie clar, atunci cand statul le da unora, ceilalti vor ajunge sa plateasca mai mult.

Evaziunea e in floare

Pentru ca banii aia trebuie sa vina de undeva, pentru ca investitiile in autostrazi trebuie sa se faca cu bani de undeva, la fel si in cazul digurilor sau in educatie ori in sanatate. Intr-o tara in care economia subterana se ridica la 40 de miliarde de euro, asa cum arata un studiu din ianuarie al A.T. Kearney, normal ca taxele pe care le platesc fraierestenii sunt mari, pentru ca diferenta trebuie sa vina de undeva. Sigur, multi se fura in functie de nivel, la baroniatele locale sau prin proiecte aiurea precum terenurile de fotbal in panta sau telescaunul in satul fara turisti. Dar nu poti justifica un rau cu alt rau. Ii criticam si pe cei care irosesc banul public atunci cand le vine randul.

Asa ca maine daca vi se pare mare impozitul pe masina sau pe casa, sau TVA-ul prea mare la alimente, sa stiti ca si din cauza lor este. Iar organizatiile patronale si de investitori, inainte sa vina si sa ceara facilitati de la stat, mai intai sa inceapa sa isi faca curatenie prin propriile sectoare, si sa lupte impotriva evaziunii fiscale cot la cot cu statul. Pentru ca atunci cand toti sau aproape toti isi platesc taxele, atunci scade povara fiscala pentru toti pe medie, ca atare poate creste consumul, dar si angajarile.

Si sa nu mai vina cu idei fantastice de genul aceleia de a organiza Campionatul European de Fotbal, asa cum pompos anunta in 2010 Consiliul Investitorilor Straini

Ce se poate face

Dar pana atunci, firmele pot implementa mai multe masuri care sa le creasca vanzarile:
creare magazin online. Astazi daca nu esti pe Internet, nu existi. Iti spui clar cine esti, ce produci/ce vinzi si cu cat. Daca esti firma mica, pot sa-ti pui marfa la vanzarea si pe site-uri unde se cumpara multe, gen Okazii.ro, Tocmai.ro sau Mercador.ro.
– aplicatii pentru telefoane mobile. Oamenii stau o gramada pe telefon, poti incepe sa-ti faci cunoscuta prezenta.
– marketing. Reclama e sufletul comertului. Mai bine vinzi 20 de produse cu marja de profit 5%, decat 5 produse cu marja 20% pentru ca atunci cand ai comenzi multe si productia se mareste, scazi costurile. De aia intotdeauna Renault va face mai mult profit cu Loganul decat face Fiat cu Ferrari. Desigur, ideal ar fi sa ajungi la un brand arhicunoscut, de lux, dar cu o productie de masa. Asa poti cere mult pe produsul tau, poti avea marje de 40%, reducand in acelasi timp costurile. Cam cum face Apple cu iPhone, iPad sau Mac-urile sale.

Sursa: Renne
Sursa foto: Freebird.ro

Etichete: , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.