Cum a pierdut superstarul Steve Jobs 10 miliarde de dolari

Scris de

Este printre cei mai urmariti oameni din America. Impreuna cu un alt Steve, Wozniak, este geniul din spatele iconicului brand Apple. Creator al unora dintre cele mai dorite produse de inalta tehnologie din lume.

Si totusi a pierdut peste 10 miliarde de dolari in “cea mai stupida tranzactie dintotdeauna”, scrie New York Daily News, care citeaza MarketWatch. Steve Jobs, caci despre el e vorba, a este autorul “performantei” in cauza. Intotdeauna m-am intrebat de ce Steve Jobs, spre deosebire de Bill Gates, nu este in varfurile ierarhiei celor mai bogati oameni din lume din moment ce companiile ambilor performeaza la fel, au succes si valori de piata apropiate.

Secretul sta intr-o tranzactie din 2003. Bula IT tocmai se sparsese pe burse iar acestea mai cazusera si din cauza atacului de la World Trade Center. Si a razboaielor duse de America in Afghanistan si Irak. Actiunile Apple erau atunci la 7 dolari bucata, fata de un maxim de 36 de dolari atins inainte. Mari sperante nu se zareau in Sillicon Valley. Angajatii Apple au primit optiuni de a cumpara actiuni la o anumita valoare. Iar atunci Jobs a decis sa isi anuleze optiunile sale si sa primeasca actiuni in valoare de 75 de milioane de dolari la vremea aceea.

Numai ca Apple a avut de atunci un boom. La 7 ani dupa, o data cu lansarile iPhone si iPad, actiunile lui Jobs de atunci valoreaza acum 2,5 miliarde de dolari din moment ce o actiune este 250 de dolari.
Dar daca nu le-ar fi vandut? Ar fi fost demolatoarea suma de 12,8 miliarde de dolari.
Jobs este cel de-al 136-lea miliardar al planetei cu 5,5 miliarde de dolari,  conform Forbes dupa ce adunam si actiunile detinute la Walt Disney.

Sursa: New York Daily News
Sursa foto: balajitechnology.files.wordpress.com

Etichete: , , , , , ,

EscapeReality Escape Rooms

Comentarii (1)

 

  1. […] al Walt Disney, detinand 7% din titluri. Decizia sa s-a dovedit mult mai inspirata decat cea de a anula o parte din optiunile de cumparare a actiunilor Apple, care privita drept cea mai mare eroare de […]

Lasa un comentariu

Va rugam sa comentati la subiect si sa nu ii jigniti pe ceilalti interlocutori. In caz contrar, comentariul nu va fi aprobat sau va fi editat. Va multumim.